La iniţiativa consilierului judeţean liberal Dacian Foncea, Comisia pentru sănătate a Consiliului Judeţean Bihor a transmis, marţi, un comunicat prin care anunţă că CJ solicită Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate demiterea directoarei CAS Bihor, Luciana Dorca.

Invocând "criza fără precedent creată la CAS Bihor" de către directoarea interimară care la recentul concurs pentru ocuparea postului a luat abia 31,25 puncte din 100 posibile, de "suspiciunile de abuz în serviciu care planează asupra acesteia" în urma unei plângeri penale depuse la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism chiar de Foncea, "dar mai ales din respectul şi responsabilitatea Consiliului Judeţean Bihor faţă de cetăţenii judeţului pentru asigurarea unei îngrijiri medicale adecvate", Comisia pentru sănătate a CJ arată că solicită demisia Lucianei Dorca "în unanimitate".

Comunicatul are ataşată şi cererea adresată în acest scop de către preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, conducerii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, instituţie rămasă ea însăşi fără preşedinte director general după demisia de luni a lui Vasile Ciurchea.

În acest document, se arată că "autoritatea publică judeţeană a luat cunoştinţă de plângerea penală promovată de către dl. Dacian Foncea" împotriva conducerii CAS Bihor, dar şi că, deşi încă din iunie 2014 CJ şi-a desemnat reprezentanţii în comisia paritară pentru asistenţă medicală spitalicească existentă la nivelul CAS Bihor, "aceştia nu au fost convocaţi niciodată la lucrările comisiei, fiind astfel în imposibilitatea de a-şi aduce aportul profesional la asigurarea unor servicii medicale calitative la nivelul judeţului Bihor".

După cum BIHOREANUL a mai scris, Dacian Foncea, care concomitent este consilier judeţean şi manager al reţelei de clinici NewMedics, a sesizat DIICOT cu privire atât la fostul şef al CAS Bihor, Ionuţ Gheorghe, cât şi la succesoarea lui, Luciana Dorca, şi la şefa Direcţiei Relaţii Contractuale, Mirela Laza, pentru săvârşirea "infracţiunii de abuz în serviciu". Concret, Foncea le impută celor trei că la contractarea fondurilor şi serviciilor medicale spitaliceşti din 2015, aceştia ar fi favorizat "anumite unităţi spitaliceşti".

Pe de altă parte, luna trecută, când Luciana Dorca a eşuat la concursul organizat de CNAS pentru ocuparea postului pe care îl deţine provizoriu din septembrie 2015, aceasta a declarat BIHOREANULUI că nu îşi va da demisia.

Citiţi pe acestă temă şi articolul "Boală pe CAS: Managerul New Medics acuză Casa de Sănătate că împarte banii discreţionar"