Consilierul judeţean Laurenţiu Păşcuţi a fost găsit de Agenţia Naţională de Integritate (ANI) ca fiind în stare de incompatibilitate. Conform unui comunicat postat pe site-ul ANI, "inspectorul de integritate a considerat că sunt elemente în sensul încălcării de către domnul Laurenţiu Păşcuţi, începând cu data de 2 februarie 2010, şi până în prezent, a legislaţiei privind regimul juridic al incompatibilităţilor, ca urmare a exercitării simultane a calităţii de consilier judeţean în cadrul Consiliul Judeţean Bihor, respectiv, a funcţiei de director de cabinet în cadrul Cabinetului Preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor".

Laurenţiu Păşcuţi a fost ales consilier judeţean pe listele PNL Bihor, iar mandatul său a fost validat la data de 21 iunie 2008. Începând cu 2 februarie 2010, Păşcuţi a fost numit de preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, în funcţia de director al Cabinetului Preşedintelui.

În comunicatul ANI se mai arată că persoana faţă de care s-a constatat starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau demnitate publică, cu excepţia celor electorale, pe o perioadă de trei ani. Raportul de evaluare al incompatibilităţii poate fi contestat în instanţa de contencios administrativ în termen de 15 zile de la comunicare.

Verificat după o sesizare

Contactat de BIHOREANUL, consilierul Laurenţiu Păşcuţi a declarat că avea cunoştinţă că ANI a făcut demersuri pentru a verifica dacă se află în stare de incompatibilitate, dar nu a primit încă oficial concluziile raportului.

"Starea de incompatibilitate a fost analizată datorită unei sesizări făcute în primăvara anului trecut. Nu ştiu cine a făcut-o, pentru că nu am avut acces la dosar. De atunci şi până în urmă cu câteva săptămâni, când ANI mi-a cerut un punct de vedere, nu s-a întâmplat nimic", a spus consilierul judeţean.

Sesizarea depusă la ANI a fost făcută baza Legii 161 din 2003 privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice şi prevenirea şi combaterea corupţiei. Conform articolului 88, calitatea de consilier judeţean este incompatibilă cu cea de angajat în aparatul propriu al Consiliului Judeţean.

"Nu sunt în stare de incompatibilitate"

În ciuda concluziilor evaluării făcute de ANI, liberalul susţine în continuare că nu se află în stare de incompatibilitate, fapt comunicat de altfel şi Agenţiei printr-un punct de vedere înaintat în scris la începutul lunii mai.

"Consider că nu sunt în stare de incompatibilitate, deoarece Cabinetul preşedintelui nu face parte din aparatul Consiliului Judeţean. Printre argumente ar fi faptul că nu eşti angajat pe o perioadă nedeterminată, ci doar pe perioada mandatului preşedintelui, nu eşti angajat prin concurs, ci numit pe funcţie", a declarat Păşcuţi.

Consilierul judeţean a mai spus că după primirea înştiinţării oficiale va contesta raportul ANI în instanţa de contencios administrativ.