Consilierul Kirei Melinda a acuzat joi, în încheierea şedinţei Consiliului Local Oradea, vicierea procesului de votare din campania de bugetare participativă.

"În ultima şedinţă pentru votarea proiectelor cu bugetare participativă a avut loc un incident. A fost filmat cum o persoană a pus mai multe buletine de vot în urna respectivă. Nu considerăm că a fost o faptă legală", a acuzat UDMR-ista.

Kirei Melinda (foto) a cerut, în numele grupului UDMR, anularea votului multiplu. "Toţi cei care au depus proiecte, inclusiv noi, au făcut tot posibilul să convingă oamenii să le voteze participând personal şi nu strângând nu ştiu câte semnături, iar după aceea să vină o singură persoană şi să depună 12 buletine de vot. Cerem ca aceste voturi să fie anulate", a spus Kirei.

Incidentul la care a făcut referire consilierul UDMR a avut loc în cadrul ultimei întâlniri pentru votarea proiectelor, care a avut loc marţi de la ora 18:30 în sala mare a Primăriei.

"Au fost anulate"

Viceprimarul Florin Birta (foto) a confirmat incidentul la care a făcut referire Kirei Melinda, dar a afirmat că acesta nu a produs efecte.

"Chiar la ultimele două şedinţe de bugetare participativă nu am putut participa, dar am discutat cu domnul Eduard Florea (n.r. directorul economic al Primăriei) care a fost acolo şi mi-a confirmat că a existat un incident. La final, acele voturi au fost scoase din urnă şi anulate. Voturile se găsesc în biroul domnului Florea. Tot acolo se află însă şi o plasă cu voturi care nu au fost introduse în urnă de o colegă a doamnei Kirei", a spus Birta.

Disputa reclamată de Kirei a fost provocată de un bărbat care a introdus în urnă mai multe buletine de vot gata completate în favoarea unui proiect care viza amenajarea unui parc în cartierul Grigorescu.

"Bărbatul nu a luat fiecare vot în parte să îl împăture şi să îl introducă în urnă. A ridicat capacul şi a introdus un set întreg, uşor identificabil. Doamna Kirei mi-a arătat pe telefonul ei incidentul filmat. I-am promis că vom verifica, iar când am desfăcut urna am văzut un maldăr strâns de voturi. Am decis ca acesta să nu fie numărat şi să fie pus deoparte, ca să nu influenţeze rezultatul final", a declarat pentru BIHOREANUL directorul economic Eduard Florea.

Votul cu punga

Directorul Florea a confirmat inclusiv declaraţia viceprimarului Florin Birta care a spus că reprezentanţii UDMR reclamă tocmai practici de care şi ei se folosesc.

"În aceeaşi zi, la o întâlnire anterioară, desfăşurată la Şcoala Dacia, doamna consilier Pető Dalma a adus mai multe buletine de vot gata completate şi le-a predat unui coleg să le bage în urnă. Acesta le-a pus deoparte, iar acum sunt la mine în birou",  a spus directorul economic.

În actuala sesiune de bugetare participativă grupul UDMR a susţinut un proiect privind amenajarea unui parc în cartierul Episcopia Bihor.

Mobilizare exemplară

Reprezentanţii municipalităţii susţin că rezultatul scrutinului este unul corect de vreme ce voturile "prin reprezentanţi" au fost eliminate.

"Noi am crezut că acest vot va fi unul liniştit, fără incidente. Am constatat însă că, atunci când un proiect viza o şcoală sau un grup politic, mobilizarea era exemplară", a declarat primarul Ilie Bolojan (foto).

Edilul şi-a exprimat speranţa că la viitoarele sesiuni de bugetare participativă spiritele se vor mai linişti. "Sper ca pe viitor astfel de incidente să nu se mai întâmple. Mobilizările duse la extrem cu astfel de voturi nu ajută la nimic", a spus edilul.

Alegere în etape

Votul pentru desemnarea celor zece proiecte în valoare de câte 200.000 euro care urmează să fie implementate în Oradea s-a desfăşurat în două etape, din care una online şi una cu voturi în urnă.

Pentru votul online alegătorii s-au putut autentifica inclusiv cu contul de Facebook, în vreme ce voturile în urnă au trebuit completate inclusiv cu CNP-ul şi adresa exactă a votantului.

Cum buletinele de vot, complet lipsite de elemente de siguranţă, au fost distribuite "la liber" şi nu pe bază de semnătură, ca în cazul alegerilor, unii orădeni care doreau să vadă votat un anume proiect şi-au putut lua mai multe buletine pentru a-şi convinge apropiaţii să le completeze, sau un exemplar necompletat pe care să îl xerocopieze.