Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea, Kirei Melinda, îl acuză pe primarul Ilie Bolojan că majorează impozitele şi introduce noi taxe speciale cu prea mare uşurinţă.

"E responsabilitatea autorităţilor locale"

Kirei a pus tunurile pe Bolojan, marţi, în cadrul unei conferinţe de presă în care a atacat proiectul de taxe şi impozite care urmează să fie dezbătut în şedinţa de joi. "Executivul Bolojan este foarte inventiv când vine de vorba de introducerea unor noi taxe speciale, nemaiîntâlnite în alte unităţi administrativ teritoriale", a spus udemerista.

Kirei Melinda s-a declarat împotriva intenţiei primarului de a introduce o taxă specială pentru a determina orădenii să facă curăţenie pe domeniul public din faţa casei. Consiliera este de părere că acest serviciu ar trebui prestat de un operator plătit de Primărie în contul impozitelor strânse de la orădeni. "Atât timp cât vorbim despre terenuri proprietate publică, întreţinerea respectivelor terenuri intră în responsabilitatea autorităţilor locale", a spus liderul grupului UDMR.

Kirei susţine că "persoanele fizice şi juridice care deţin imobile în proprietate nu pot fi responsabile pentru întreţinerea terenurilor adiacente care nu sunt proprietatea acestora". Mai mult, în condiţiile în care Codul Fiscal prevede că taxele speciale se aplică doar în schimbul unor servicii suplimentare prestate de administraţia locală, consilierul local susţine că "impunerea unei taxe speciale de acest fel nu se justifică".

Ori amendă, ori supraimpozitare!

Kirei Melinda a pus sub semnul întrebării şi legalitatea majorării cu 50% a impozitului pe construcţiile edificate fără autorizaţie de construire, până la data intrării în legalitate a acestora. "Din moment ce legiuitorul a instituit prin lege o amendă contravenţională (n.r. între 1.000 lei şi 100.000 lei), majorarea impozitului pentru respectivele construcţii reprezintă doar o dublă sancţionare la nivelul contribuabilului", a spus consilierul.

La fel, udemerista a atacat şi intenţia municipalităţii de a majora cu 50% impozitul pentru clădirile care nu sunt racordate la reţelele de utilităţi, chiar dacă le au în vecinătate. În proiectul iniţial, măsura urma să intre în vigoare deja din 2020, dar în urma dezbaterii publice reprezentanţii municipalităţii au amânat adoptarea ei pentru 2021.

Chiar şi aşa, Kirei a spus că măsura este nepotrivită întrucât în majoritatea cazurilor este vorba de orădeni în vârstă care nu îşi pot asuma cheltuielile de racordare. "După ce în 2019 au majorat tariful avizului de racordare cu 35,3%, acum te obligă să te racordezi. Totul pentru buget!", a spus Kirei.

Udemerista a spus că mai corect ar fi fost ca municipalitatea să le acorde orădenilor care îşi racordează locuinţele la reţea, pe lângă un răgaz de minimum 2 ani pentru conformare, scutirea de taxe de racordare sau chiar de plata impozitului pe proprietate.

Impozitele doar în sus!

În plus, Kirei Melinda a acuzat Primăria că majorează taxele şi impozitele locale ascunzându-se după prevederi legale care impun actualizarea acestora cu rata inflaţiei.

"Executivul motivează majorările cu rata inflaţiei de 4,6%. Lăsând la o parte faptul că în 2017 nu le-a micşorat (n.r. - taxele) cu 1,3%, deşi în 2016 inflaţia a fost de -1,3%, în proiectul de hotărâre există majorări şi de 400%. Exemplu: taxa pentru eliberarea adeverinţei de intravilan de la 25 lei la 100 lei şi altele", a acuzat liderul grupului UDMR.

Consiliul Local urmează să dezbată joi proiectul de hotărâre privind taxele şi impozitele datorate de orădeni în anul 2020. Având în vedere majoritatea comodă de care se bucură PNL, cel mai probabil proiectul va fi adoptat în forma propusă de primarul Ilie Bolojan.