Consilierul local Kirei Melinda îl acuză pe primarul Ilie Bolojan de încălcarea legii pentru că bugetul local nu subvenţionează, măcar cu 50%, consumul de apă al asistaţilor social, aşa cum prevede Legea 215 din 2018.

Legea 215 modifică Legea serviciului de alimentare cu apă şi canalizare 214 din 2006 şi prevede acordarea de ajutoare lunare de la bugetul local pentru persoanele cu venituri mici, în limita unui consum de 75 litri de apă pe persoană pe zi inclusiv cu serviciile de canalizare.

Potrivit actului normativ, la stabilirea venitului bănesc lunar al solicitanţilor se iau în calcul toate veniturile pe care aceştia le-au înregistrat în luna anterioară celei în care se solicită dreptul. Cuantumul ajutorului precum şi modul de acordare al acestuia se stabilesc de către Consiliul Local, iar acordarea subvenţiei se face prin dispoziţia primarului, la cererea scrisă a solicitantului.

Plusând peste pragul minim impus de lege, grupul UDMR din Consiliul Local a iniţiat în luna august un proiect de hotărâre care prevedea subvenţionarea 100% a consumului de apă al asistaţilor social în limita cantităţii de 75 litri pe apă pe persoană pe zi.

Proiectul, spus votului în şedinţa de luni a Consiliului Local, a fost respins, însă, cu votul majoritar al reprezentanţilor PNL, la cererea primarului Ilie Bolojan.

"Subvenţionarea este obligatorie!"

"Respectarea legii este obligatorie şi pentru primarul Oradiei", a reacționat, marți, într-o conferință de presă, liderul grupului UDMR din Consiliulul Local, Kirei Melinda. 

"Doresc să subliniez că acordarea ajutorului de 50% a consumului în cazurile sociale este obligatorie, noi am propus în plus ca acesta să fie de 100%. Conform calculelor mele, la o familie din 3 persoane ajutorul total ar fi de 295,6 lei/an", a spus Kirei.

Consilierul a mai arătat că, raportat la un număr de 1.200 de asistaţi social înregistraţi în Oradea, cheltuiala s-ar fi ridicat la 354.780 lei pe an.

"Acest ajutor este mai mic decât scutirea de impozit acordată firmei Dedeman în ultimii doi ani, de 371.904 lei, şi infinit mai mică decât garanţia de bună execuţie care trebuia reţinută de la firma Construcţii Bihor", a declarat liderul grupului UDMR, cu trimitere la lucrările la parcarea subterană din Piața Independenței.

Kirei Melinda a îndemnat asistaţii social din Oradea să ceară municipalităţii să le plătească apa. "Propun ca cei care au aceste venituri sub limita prevăzută de lege să solicite în scris acest ajutor de la primar", a spus Kirei.

"Am deschide cutia Pandorei"

Neoficial, poziţia administraţiei Bolojan a fost că gratuităţile acordate de la nivel central trebuie suportate de la bugetul central şi nu pasate administraţiilor locale.

Oficial, raportul de specialitate anexat de proiectului de hotărâre prin care s-a respins propunerea UDMR, invocă „un consum mare de resurse” din partea municipalităţii în condiţiile în care: cheltuielile cu apa şi canalizarea pentru o persoană în limita celor 75 litri de apă pe zi sunt de numai 14 lei pe lună, analizarea şi centralizarea actelor doveditoare privind veniturile trebuie să se facă lunar, solicitanţii trebuie să prezinte lunar o adeverinţă cu consumul de apă şi pot să apară „erori şi fraude” dacă beneficiarii declară doar veniturile din salarii.

De altfel, în ședința de consiliu local de luni, Bolojan a motivat că Oradea practică printre cele mai mici preţuri ale apei din ţară. "Există un folclor legat de marile tarife din Oradea. Cum se vede din tabelul anexat proiectului de hotărâre, suntem pe locul 41 din 44 la tarife", a zis edilul în ședință.

Potrivit documentului, dacă în Constanţa preţul pentru metrul cub de apă incluzând şi serviciile de canalizare este de 9,66 lei, în Argeş este de 8,51 lei, iar în Arad este de 7,31 lei, în Oradea acesta este 5,97 lei.

"Le-am spus colegilor că dacă alţi primari care au tarife mult mai mari vor veni cu astfel de propuneri, putem lua în calcul o subvenţionare, dar cât timp suntem la cele mai scăzute tarife, n-avem de unde reduce şi doar am deschide o cutie a Pandorei", a afirmat Bolojan, subliniind că executivul Primăriei nu este insensibil, dar nici populist.

Şcoală în litigiu

Pe de altă parte, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă de marți, Kirei Melinda a reproşat municipalităţii și că nu duce la îndeplinirea hotărârile Consiliului Local. Consilierul local a arătat că, deşi există încă din februarie 2017 o hotărâre care prevede asfaltarea curţii şcolii gimnaziale Szacsvay Imre, aceasta este şi acum plină de gropi.

"Acestă lucrare nu s-a realizat anul trecut. Am primit asigurări că se va asfalta în vacanţă, nu s-a asfaltat", a spus Kirei, care s-a arătat îngrijorată de faptul că un copil şi-ar putea rupe piciorul în gropile din asfalt.

Contactaţi de BIHOREANUL, reprezentanţii municipalităţii au recunoscut starea de fapt reclamată de reprezentanta UDMR, dar au afirmat că lucrarea nu se poate executa deocamdată.

"Aşa cum i-a transmis doamnei Kirei directorul Direcţiei Patrimoniu Imobiliar, Lucian Popa, curtea şcolii va fi asfaltată imediat ce va fi lămurită situaţia juridică a întregii clădiri. Imobilul este în litigiu pentru că a fost revendicat de Parohia Romano-Catolică şi trebuie să aşteptăm decizia instanţei", a explicat purtătorul de cuvânt al Primăriei, Anca Grama.

Potrivit reprezentanţilor municipalităţii, Primăria a câştigat în primă instanţă procesul cu Parohia Romano-Catolică, dar aceasta a făcut recurs.