Consilierul local UDMR Kirei Melinda a criticat, miercuri, într-o conferinţă de presă, decizia Primăriei Oradea de a majora contribuţia de întreţinere a copiilor în creşele orădene.

„S-a majorat succesiv de la 6 la 8 lei/zi anul trecut, iar acum până la 10 lei. Am ajuns să avem cel mai mare cost de întreţinere pentru copiii de creşă din ţară”, a explicat consilierul.

Asta în timp ce, spune tot ea, în Cluj, consilierii au majorat anul trecut tariful de la 4.66 lei /zi la 4.76 lei /zi, iar anul acesta a scăzut la 4.27 lei /zi.

„Deci în Oradea lui Bolojan, creşa costă 10 lei pe zi, în Clujul colegului Boc se poate şi cu 4 lei. Spre deosebire de majoritatea orădenilor, eu înţeleg decizia primarului. De undeva trebuiau acoperite cheltuielile cel puţin ciudate, cum ar fi cei 750.000 lei daţi unei şcoli private sau angajarea unor servicii de reprezentare juridică, în condiţiile în care Primăria are Serviciu Juridic”, a criticat Kirei.

Consilierul se referă, pe de o parte, la decizia Primăriei Oradea şi a Agenţiei de Dezvoltare Locală de a investi 750.000 lei pentru amenajarea spaţiului în care va funcţiona o unitate de învăţământ privată cu predare în limba engleză, Şcoala Internaţională Oradea, iar pe de alta, la procesul declanşat împotriva Primăriei de fosta directoare a ADLO, Delia Ungur.

Prezent la conferinţa de presă, consilierul local Kiss Gabor a completat şirul nemulţumirilor. „Eu am propus ca Primăria să vină cu o subvenţie pentru aceşti copii. Să luăm din cei 500.000 lei, cât se investeşte în viitoarea statuie a lui Brătianu, sau din banii cheltuiţi pentru a repara Dealul Ciuperca, aproape 400.000 euro, şi care urmează să fie recuperaţi de la vinovaţi. Însă noi, UDMR, suntem în minoritate şi, ca atare, vorbim degeaba”, a spus Kiss.

Mai în glumă, mai în serios, consilierul a atras atenţia şi la modul în care Consiliul Local Oradea a adoptat hotărârea de a redenumi unele străzi din oraş. „Nu înţeleg de ce a putut fi strada Babeş în centrul oraşului şi Bolyai trebuie să fie pe centură. Când l-am întrebat pe primarul Bolojan, mi-a spus să nu deschid cutia Pandorei. E şi ăsta un răspuns”, a declarat consilierul.