Liderul grupului UDMR din Consiliul Local Oradea acuză din nou administraţia Bolojan de lipsă de transparenţă şi că profită de restricţiile impuse de epidemia de COVID-19.

Într-o declaraţie de presă transmisă luni, Kirei Melinda l-a acuzat pe primar de rea-voinţă pentru că la rectificarea negativă a bugetului local de luni, municipalitatea a tăiat un milion de lei de la lucrările de reabilitare a şcolii Szacsvay Imre, chiar dacă edilul a explicat în şedinţă că licitaţia este în derulare, fapt pentru care o parte din lucrări vor fi plătite abia anul viitor.

Plângeri către şefii redacţiilor...

"Executivul orădean a afişat în data de 22.04.2020 pe site-ul propriul 46 proiecte de hotărâri pentru şedinţa din 27.04.2020 şi a cerut consilierilor locali ca în 24 de ore să transmită în scris eventualele întrebări, observaţii, propuneri. În data de 23.04 s-au mai adăugat încă 7 proiecte de hotărâri", a scris Kirei.

Consilierul a arătat că a transmis reprezentanţilor municipalităţii "mai multe observaţii şi întrebări" pe marginea a 9 proiecte de hotărâri. "În cazul punctelor 6, 10, 29, 36, explicaţiile sunt acceptabile, însă confirmă afirmaţiile mele anterioare referitoare la lipsa de transparenţă şi de prezentare sumară a informaţiilor, acestea puteau de la început să fie incluse în proiectele de hotărâri şi rapoartele de specialitate", a susţinut Kirei.

Proiectele de hotărâri incriminate de liderul grupului UDMR sunt de natură tehnico-economică şi fac referire la aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai lucrărilor de amenajare a unui pod peste Pârâul Peţa, care va lega străzile Radu Enescu şi Trotuşului, şi încheierea unui act adiţional la contractul privind concesionarea serviciului de iluminat public încheiat cu Luxten, pentru ca Primăria să poată achiziţiona energia electrică necesară la tarife mai mici.

Alte două hotărâri se referă la asumarea de către Consiliul Local a contului de execuţie bugetară la sfârşitul lunii martie 2020 şi a indicatorilor tehnico-economici ai investiţiei într-o staţie de pompare a apelor uzate din strada Ovid Densusianu, lângă podul CFR.

"N-aveau dreptul!"

Deşi este deja ceva obişnuit ca municipalitatea să acorde facilităţi fiscale companiilor din domenii pe care intenţionează să le sprijine, de la industria ospitalităţii grav afectate de pandemie până la sectorul IT, văzut ca unul de viitor, Kirei Melinda a afirmat că acest lucru iese din competenţa Consiliului Local.

"În cazul punctelor 27, 28, 34 şi 45, prin care se propun aprobări de scutiri de la plata taxei pe clădiri şi teren datorate bugetului local de către 3 societăţi comerciale (n.r. Zemak-Pub KFT Debrecen, Top Gastro SRL şi Dacor Exim) şi facilităţi fiscale pe anul 2020 pentru o altă societate (n.r. Exeget Consulting SRL), procedurile utilizate exced parţial competenţele Consiliului Local", a acuzat Kirei.

Potrivit consilierului UDMR, "chiar dacă hotărârile sunt individuale, în prealabil trebuie întocmite proceduri sau reglementări transparente, valabile pentru toţi contribuabilii orădeni". De altfel, aceste proiecte de hotărâri au şi fost adoptate fără votul reprezentanţilor uniunii.

Să piardă toată lumea...

Liderul grupului UDMR a contestat inclusiv rectificarea negativă a bugetului local aprobată luni, de consilierii PNL şi PSD, pe fondul diminuării drastice a veniturilor oraşului în condiţiile actualului blocaj economic.

"Nu este permisă, pe de o parte diminuarea agresivă a bugetului pentru a evita angajarea sau contractarea de lucrări şi pe de altă parte în cazul APTOR, unde lipsa de transparenţă a utilizării fondurilor publice este maximă, renunţarea inexplicabilă la atitudinea prudentă", a transmis Kirei.

Consilierul a susţinut că a acceptat explicaţia reprezentanţilor Primăriei că în lipsa personalului trimis în concediu "analiza bugetară nu a putut acoperi toate poziţiile bugetare", dar a luat ca o promisiune faptul că în perioada următoare municipalitatea va analiza cheltuielile de funcţionare "pentru toate unităţile subordonate, inclusiv APTOR".

În paralel, Kirei Melinda a susţinut că prin rectificarea negativă cu circa 5 milioane euro a veniturilor municipalităţii şi cu circa 9 milioane euro a cheltuielilor programate, municipalitatea îşi constituie un fond de rezervă inutil.

"Se suplimentează excesiv fondul de rezervă bugetară cu 16,9 milioane lei, fără a ţine cont de prevederile OUG 50 din 17.04.2020 unde la art. 20 se majorează cotele defalcate din impozitul pe venitul general de la 63 % la 65 %, sume ce rămân la Municipiul Oradea", a susţinut optimist Kirei.

Totuşi, şcoala Szacsvay...

Mai mult, consilierul a acuzat de rea-voinţă administraţia Bolojan pentru că a redus bugetul alocat pentru reabilitarea clădirii şcolii Szacsvay Imre.

"Este revoltător şi sugerează rea-voinţă că la poziţia 71.01.30, Reabilitare Şcoala Szacsvay Imre, se taie suma de 1.000.000 lei, ceea ce reprezintă 62% din totalul tăierilor la capitolul învăţământul secundar inferior PMO concomitent cu majorarea sumelor alocate iniţial cu scopul creşterii eficienţei energetice a clădirilor existente la Liceul Teoretic Onisif Ghibu cu suma totală de 2.880.000 lei", a acuzat Kirei.

Vehemenţa liderului grupului UDMR pe această temă este întrucâtva surprinzătoare. Primarul Ilie Bolojan i-a promis personal în cadrul şedinţei de Consiliu Local desfăşurată telefonic luni că lucrările vor avea loc.

"Licitaţia pentru reabilitarea şcolii Szascvay este în derulare. Lucrările vor începe fără probleme, dar am estimat că o parte din ele vor fi achitate anul viitor", a explicat Bolojan.

Clădirea şcolii Szacsvay Imre se află într-o stare de degradare după ce a constituit obiectul unui proces între municipalitate şi Parohia Romano Catolică Olosig, început încă în 2015.

Procesul a fost câştigat de municipalitate, care şi-a asumat reabilitarea clădirii.