Palatul episcopal greco-catolic din Piaţa Unirii, grav avariat în urma incendiului de sâmbăta trecută, va fi prealuat de Primăria Oradea în vederea reabilitării, aşa cum a anunţat primarul Ilie Bolojan încă de la începutul săptămânii.

500.000 lei pentru lucrări de urgenţă

Reunit în şedinţă ordinară, Consiliul Local Oradea a aprobat vineri contractul de parteneriat care urmează să fie încheiat între Primărie şi Episcopia Română Unită cu Roma Greco - Catolică, în vederea refacerii clădirii. Potrivit contractului, Episcopia se obligă să predea clădirea în administrarea municipalităţii pentru o perioadă de 20 de ani, cu posibilitarea de prelungire a parteneriatului.

Primăria va curăţa clădirea de moloz şi va comanda o expertiză de rezistenţă din care să rezulte porţiunile care trebuie demolate pentru că prezintă pericol de prăbuşire şi cele care se pot refolosi. Odată finalizat studiul, municipalitatea va lua măsuri de urgenţă pentru punerea în siguranţă a clădirii şi refacerea acoperişului înainte să înceapă ploile de toamnă.

În cea de a treia etapă municipalitatea va reabilita şi refuncţionaliza clădirea, cu consultarea Episcopiei Greco-Catolice, făcând inclusiv recompartimentări, şi o va exploata ca pe un bun public cu respectarea eticii creştine şi a normelor canonine ale cultului Greco-Catolic.

Cel mai probabil, dată fiind amplasarea ultracentrală, aici ar putea funcţiona un centru cultural sau un spaţiu expoziţional.

"În atingerea acestui scop, Municipiul Oradea împreună cu Episcopia vor realiza împreună etapa de colectare de fonduri, urmând ca lucrările să fie sprijinite şi prin sume alocate de la bugetul local", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

De altfel, în cadrul aceleiaşi şedinţe consilierii locali au aprobat alocarea sumei de 500.000 lei pentru finanţarea lucrărilor de urgenţă.

Votat cu obiecţiuni

Parteneriatul dintre municipalitate şi Episcopia Română Unită a fost aprobat de Consiliul Local cu unanimitate de voturi, dar nu fără comentarii.

"Proiectul de hotărâre face un amalgam între un contract de parteneriat, unul de concesiune şi unul de reabilitare", a reproşat consilierul local Kirei Melinda. Liderul grupului de consilieri UDMR a ţinut să precizeze că "prin darea în administrare a bunului către municipalitate acesta nu poate fi declarat automat drept bun de interes public".

La rândul său, Liviu Sabău Popa (foto), liderul grupului PSD, a afirmat că Primăria ar fi trebuit să consulte Consiliul Local înainte de a negocia parteneriatul cu Episcopia Greco-Catolică. "Grupul PSD va vota materialul, dar avem două obiecţiuni! Ne-am fi dorit ca acest material să fi fost adoptat într-o şedinţă de îndată, luni, înainte de a ieşi public pe acest subiect", a spus Sabău.

Acesta a afirmat şi că, pe lângă Palatul episcopal greco-catolic, municipalitatea ar trebui să se ocupe şi de propriile clădiri. "Să ne amintim şi de cinematograful Transilvania, care din 2011 este în proprietatea municipiului, iar din 2015 e în lucrări", a spus consilierul.

Doar cu Hotărâre de Consiliu Local...

Primarul Ilie Bolojan (foto) le-a răspuns celor doi consilieri spunând că imobilul nu va intra în domeniul public, aşa cum spunea Kirei Melida, ci doar "va avea destinaţie publică", la care vor avea acces toţi orădenii.

În ceea ce priveşte remarca lui Liviu Sabău, edilul a afirmat că reprezentanţii municipalităţii au discutat cu conducerea episcopiei doar ca o etapă premergătoare a materializării parteneriatului. "La fel ca în cazul negocierilor cu un investitor mare din parcul industrial, liniile directoare ale viitorului parteneriat se trasează iniţial de Primărie, dar se închid doar odată cu votul în Consiliul Local", a explicat primarul.

Bolojan a precizat că situaţia Palatului episcopal din Piaţa Unirii nu poate fi comparată cu cea a fostului cinematograf Transilvania din Piaţa Ferdinand. "Diferenţa este că cinematograful Transilvania este în siguranţă în momentul de faţă", a spus Bolojan.

Primarul a precizat că, având în vedere investiţiile consistente pe care le necesită reabilitarea imobilului, municipalitatea va căuta să atragă fonduri europene pentru reintroducerea acestuia în circuitul public.