Politicieni, jurişti şi universitari din Ungaria, Slovacia, Finlanda şi România dezbat problema autonomiei maghiarilor într-o conferinţă organizată de Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic, organizație consultativă întemeiată în 2004 şi condusă de László Tőkés. 

Ce fel de autonomii funcţionează în Europa? Care sunt diferenţele între acestea şi ce fel de probleme juridice întâmpină? Cine sunt partenerii de discuţie? Există rezultate, soluţii, care sunt problemele juridice de care se lovesc demersurile maghiarior? Există şi alte forme de administrare similare autonomiei şi ce se întâmplă atunci când nu există parteneri de dezbatere?

Ce rol are Ungaria în demersurile făcute de maghiarii din afara graniţelor pentru obţinerea autonomiei? Poate exista învăţământ autonom maghiar în afara Ungariei fără autonomie? Care au fost compromisurile în cazul Tirolului de Sud? De ce nu există nicăieri o organizaţie care să reprezinte interesele tuturor maghiarilor în problema autonomiei? Sunt âcâteva din întrebările la care se caută răspuns în cadrul conferinţei care se desfăşoară vineri şi sâmbătă la sediul Universităţii Creştine Partium.

Printre alții, la dezbateri vor lua cuvântul Elisabeth Nauclér, politician şi jurist suedez din Finlanda, Kalmár Ferenc, ministru responsabil cu politici de vecinătate, şi Szili Katalin, consilier ministerial responsabil cu coordonarea problemelor de autonomie pentru maghiarii din afara graniţelor, ambii din Guvernul Ungariei, Csóti György, fost diplomat, parlamentar şi director al Institutului pentru Protecția Dreptului Minorităților, Duray Miklós, profesor universitar, politician şi scriitor maghiar din Slovacia, Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, sau Sándor Krisztina, preşedintele executiv al Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania, Szilágyi Zsolt, preşedintele Partitului Popular Maghiar din Transilvania.

Consiliul Autonomiei Maghiare din Bazinul Carpatic reunește organizații din România, Serbia, Ucraina, Slovacia, Croația, Slovenia și Austria, care vor autonomia comunităților maghiare din afara Ungariei, fără schimbarea granițelor.

Organizaţia, prezidată de europarlamentarul László Tőkés, se bucură de susținere atât din partea guvernului maghiar, cât și din partea comunităților maghiare din Europa Occidentală.