Electrocentrale Oradea nu va putea fi singurul furnizor de energie termică, fie şi pentru zone bine delimitate. Consiliul Concurenţei a postat luni pe site-ul propriu avizul negativ dat pe marginea proiectului de hotărâre al Consiliu Local privind instituirea zonelor unitare de încălzire.

"Măsurile din proiectul de hotărâre al Consiliului Local sunt suceptibile a limita libertatea comerţului şi de a încălca prevederile articolului 9 (1) a) din Legea concurenţei 21/1996, prin limitarea furnizorilor de echipamente care au capacitatea conversiei diferitelor materiale/produse şi forme de energie în energie termică de a-şi oferi serviciile/produsele potenţialilor clienţi, cu excepţia Electrocentrale Oradea", se menţionează în documentul Consiliului Concurenţei.

În avizul negativ se precizează că măsurile preconizate sunt discriminatorii. "Practic, măsurile propuse alocă o zonă şi un număr de consumatori finali furnizorului CET Oradea, discriminând celelalte societăţi comerciale care au capacitatea de a oferi consumatorilor variante alternative de alimentare cu energie. Mai mult, caracterul discriminatoriu al prevederilor este întărit şi de propunerea de acordare, de către CET Oradea, a prerogativei de a aviza instalarea sistemelor de încălzire furnizate populaţiei de către competitorul său direct", se precizează în răspunsul care va fi trimis Consiliului Local.

În aceaşi ordine de idei se menţionează că Legea serviciului public de alimentare cu energie termică 325 din 2006, care defineşte zona unitară de încălzire ca areal geografic aparţinând unei unităţi administrativ-teritoriale în interiorul căreia se va promova o singură soluţie tehnică de încălzire, prevedere posibilitatea şi nu instituie obligativitatea existenţei unei soluţii unice de termoficare.

Mai mult, avizul negativ invocă Legea 51 din 2006, care prevede "dreptul oricărui utilizator să renunţe, în condiţiile legii, la serviciile contractate".

Consiliul Concurenţei îşi argumentează poziţia în baza Ordinului ANRSC 91 din 1997 care prevede condiţiile tehnice în care se poate face deconectarea individuală a unui apartament situat într-un imobil de tip condomeniu. Singura restriciţie referitoare la deconectările individuale în care acestea nu sunt permise în acele condomenii unde, până la data de intrare în vigoare a Ordinului nu mai existase cel puţin o deconectare.