Gura păcătosului adevăr grăieşte... Prezent joi seară în emisiunea „Vocile Bihorului” de la Digi 24 Oradea, moderată de Bogdan Băcilă, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor, a încercat să combată criticile aduse de BIHOREANUL, dar şi de opoziţia liberală, privind creşterea explozivă a cheltuielilor de personal, prin angajări nejustificate, dar nu a reuşit decât să le confirme, dovedind că situaţia financiară a instituţiei este cel puţin fragilă. În premieră, UDMR-istul a vorbit despre posibile reduceri de personal.

Pasztor Sandor a sugerat că presa ar vehicula cifre eronate, „aruncând cu milioane de euro”, motiv pentru care a ţinut să prezinte ceea ce spunea că ar fi situaţia reală. El a afirmat că la începutul anului 2016 cheltuielile de personal pentru cei 160 de angajaţi ai CJ şi cei 3.200 ai instituţiilor subordonate se cifrau la 9 milioane lei lunar, în urma majorărilor salariale de 20% la aparatul propriu şi respectiv de 50% la personalul din instituţiile de cultură, impuse prin lege, aplicarea acestora făcând ca CJ să nu aibă bani bugetaţi pentru plata lefurilor decât până în luna octombrie.

"Avem o gaură de 13 milioane lei în salarii, din care actualmente am reuşit să încasăm (n.r. - să identifice surse) 10 milioane lei", a spus Pasztor, adăugând că "vom face rost de 3 milioane lei până la sfârşitul anului". El nu a precizat, însă, dacă deficitul de 3 milioane lei este unul lunar, sau doar pentru intervalul octombrie - decembrie 2017, lăsând lucrurile tot nelămurite.

Pasztor a mai spus că Legea salarizării unitare va impune noi obligaţii în sarcina CJ, ceea ce "ne pune în dificultate şi tot calculăm şi vedem că nu ne iese", pentru că, evident, nu sunt bani pentru plata a noi majorări. Ce se va întâmpla, deci, dacă nu se „vor găsi resursele”? În acest punct, şeful CJ a recunoscut, în premieră, că a fost luată în calcul varianta reducerilor de personal, pentru a face faţă creşterilor salariale.

„Este prima oară când enunţ acest lucru, dar este o normalitate”, a precizat Pasztor, ca şi cum publicul sau funcţionarii ardeau de nerăbdare să audă o asemenea „exclusivitate”. UDMR-stul nu a explicat în schimb deloc de ce, în condiţiile unei asemenea constrângeri bugetare, instituţa a făcut zeci de angajări nejustificate.

După cum se ştie, BIHOREANUL a atras atenţia cu privire la angajarea în ultimul an, pe funcţii inutile, a cel puţin 52 de persoane provenite din clientela politică a conducerii CJ, atât în cadrul instituţiei cât şi al structurilor subordonate. Opoziţia liberală a criticat la rândul ei fenomenul, preşedintele PNL Bihor, Ilie Bolojan, declarând că creşterile salariale nejustificate de „4 milioane euro anual” se fac în detrimentul investiţiilor.

După ce vicepreşedintele Traian Bodea a încercat să dezmintă neconvingător spusele primarului orădean, BIHOREANUL a solicitat de la Consiliul Judeţean o situaţie comparativă a cheltuielilor de personal pe primul trimestru al anului 2016 şi respectiv 2017. Astfel, dacă în luna ianuarie 2016 cheltuielile totale de personal se ridicau la 7,48 milioane lei (nu 9 milioane, cum spune Pasztor), în luna martie 2017 acestea ajunseseră la 11,76 milioane lei (şi e posibil ca azi să fie de 13 milioane, potrivit declaraţiilor neclare ale preşedintelui CJ).

Un calcul estimativ arată, deci, că evaluarea lui Bolojan era de fapt una optimistă, căci pe un an întreg CJ Bihor va plăti în total chiar cu 5,5-6 milioane euro în plus pentru angajaţii săi şi ai instituţiilor subordinate, faţă de anul trecut. Asta, desigur, dacă “va găsi resursele”…

Citeşte pe aceeeaşi temă şi: "Patronii" Bihorului: Şefii Consiliului Judeţean umplu cu neruşinare schema de personal, cu clienţi politici care nici măcar nu merg la serviciu