Bugetul pe 2011 al judeţului Bihor a fost votat joi, în mai puţin de 15 minute, fără ca aleşii bihorenilor să discute „pe text", adică fără să analizeze proiectul şi fără să propună modificări faţă de varianta elaborată de aparatul de specialitate al Consiliului Judeţean.

Singurul schimb de replici cu privire la buget l-a purtat liderul grupului PDL, Ionel Avrigeanu, cu preşedintele CJ, Radu Ţîrle, căruia i-a imputat întârzierea cu care a supus aprobării consilierilor proiectul de buget pe acest an.

„Este pentru prima oară când încălcăm legea, care ne obligă să adoptăm bugetul la 45 de zile după legea bugetului de stat, iar noi suntem la 60 de zile. Niciodată nu s-a mai întâmplat aşa ceva", a spus Avrigeanu, care a mai comentat că executivul CJ este prea ambiţios fiindcă şi-a propus să reabiliteze drumuri judeţene de 9 milioane de euro, fără a avea siguranţa că va avea aceşti bani.

„Vă amintesc că anul trecut, Guvernul ne-a luat din bugetul judeţului 167 de miliarde de lei şi tot am dovedit că am administrat cu responsabilitate banii publici şi am încheiat anul cu bine, fără a renunţa la investiţiile mari", i-a răspuns Ţîrle. Preşedintele CJ i-a mai sugerat lui Avrigeanu că, în calitatea sa de reprezentant al principalului partid de guvernământ, poate face lobby pentru judeţ. „Poate ne ajutaţi şi dumneavoastră şi poate că Guvernul, dacă tot nu ne dă bani, nici n-o să ne mai ia", a adăugat Ţîrle, în vreme ce Avrigeanu a renunţat la continuarea disputei.

Faţă de anul 2010, când execuţia bugetară a CJ s-a încheiat cu cheltuieli de 25,93 milioane lei, pentru anul în curs instituţia estimează venituri şi cheltuieli de 24,64 milioane lei. Cele mai mari cheltuieli vor fi făcute, ca de obicei, pentru protecţia socială (11,74 milioane lei prognozate în 2011 faţă de 12,07 milioane în 2010), pentru funcţionarea instituţiilor de autoritate publică (1,08 milioane lei în 2011 faţă de 0,91 milioane în 2010, în condiţiile în care de atunci s-au creat instituţii noi, precum Camera Agricolă a judeţului) şi pentru plata datoriilor, sumele pe care CJ trebuie să le restituie băncilor în acest an crescând faţă de ratele care au trebuit plătite anul trecut (0,63 milioane în 2011 faţă de 0,49 milioane în 2010).