Persoanele cu dizabilităţi, vârstnice sau aflate în situaţii de risc social vor fi preluate de la stat şi îngrijite de fundaţii private. Consiliul Judeţean Bihor a aprobat marţi 13 contracte privind externalizarea serviciilor sociale prestate de DGASPC.

Potrivit documentului anexat hotărârii, cele mai multe contracte au fost încheiate cu Fundaţia Româno-Germană Alsterdorf, care va avea în grijă persoanele cu dizabilităţi cazate în 8 imobile din Oradea şi alte localităţi. Fundaţia va încasa 1.232 lei lunar pentru fiecare dintre cele 8 adăposturi aflate în grijă.

În schimb, cele mai mari sume vor fi plătite către Fundaţia Copiii Dragostei, care a luat în grijă Centrul de plasament pentru copii cu dizabilităţi Popeşti pentru suma de 2.200 lei pe lună, Fundaţia de Scleroză Multiplă MS Oradea, care se va îngriji de funcţionarea în bune condiţii a Centrului de recuperare şi reabilitare pentru persoane cu handicap Bratca pentru 2.035 lei pe lună, şi Asociaţia "Curcubeul Copiilor", care va administra Centrul de plasament 2 din Oradea pentru suma de 1.721 lei pe lună.

Potrivit directorului adjunct al DGASPC, Szarka Arpad, contractele de prestări servicii sociale încheiate pentru cele 13 amplasamente au expirat, iar instituţia a făcut licitaţie pentru desemnarea noilor operatori.

Singurul partener nou al Consiliului Judeţean selectat în urma licitaţiei este Asociaţia "Curcubeul Copiilor". Noile contracte vor fi încheiate tot pe trei ani.