Autorizaţia de construire a fost eliberată, lucrările pot să înceapă. Consiliul Judeţean a deblocat săptămâna trecută proiectul Aparegio, eliberând autorizaţia de construire pentru aducţiunea de apă a municipiului Beiuş din izvorul Feredeu, situat pe teritoriul administrativ al comunei Finiş.

Lucrarea, atribuită încă din iunie 2012 firmei Hidroconstrucţia Sebeş pentru suma de 10,5 milioane lei şi cu termen de predare în 22 de luni, a fost blocată în tot acest timp de refuzul Primăriei Finiş de a elibera autorizaţia de construire. După ce în 2008 Consiliul Local şi-a dat acordul pentru investiţie, înainte de începerea lucrărilor, aleşii comunei s-au răzgândit. Primarul Ioan Man şi-a motivat refuzul prin faptul că aducţiunea de apă va afecta pe o porţiune de circa patru kilometri un drum forestier de circa 22 kilometri modernizat pe bani europeni, iar localitatea va fi nevoită să returneze banii finanţatorului.

După doi ani de tărăgănări, răbdarea constructorului a ajuns la limită. La sfârşitul anului trecut Hidroconstrucţia Sebeş a cerut Companiei de Apă Oradea denunţarea contractului şi plata sumei de un milion de lei, reprezentând cheltuieli făcute cu proiectarea lucrării.

"Constructorul s-a achitat de obligaţiile lui, şi-a obţinut toate avizele şi ar fi vrut să muncească. Dacă ne-ar fi dat în judecată precis ar fi câştigat", a spus Ovidiu Gavra, directorul CAO. Toate demersurile făcute de reprezentanţii companiei pe lângă primăria Finiş, intervenţiile primarului Ilie Bolojan şi ale conducerii Consiliului Judeţean au rămas însă fără rezultat.

Blocajul de la Finiş a fost depăşit în ultima clipă la intervenţia preşedintelui Consiliului Judeţean Bihor, Cornel Popa, care s-a dumirit abia acum că poate autoriza începerea lucrărilor fără a mai avea nevoie de acceptul comunei.

"Conform legii, acolo unde o lucrare afectează mai multe unităţi administrativ - teritoriale, cum este cazul municipiului Beiuş şi a comunei Finiş, sau acolo unde lucrările se fac atât în intravilan cât şi în extravilan documentaţia o eliberează Consiliul Judeţean, nu administraţia locală", a declarat Mircea Jacan, purtătorul de cuvânt al CJ Bihor.

Pornind de la această stare de fapt, pe 11 februarie Consiliul Judeţean i-a eliberat executantului Certificatul de Urbanism care expirase încă din decembrie 2013, iar pe 11 martie a atribuit şi autorizaţia de construire.

Potrivit directorului Ovidiu Gavra, în momentul de faţă proiectul tehnic al lucrării a fost înaintat spre vizare firmei Louis Berger care asigură diriginţia de şantier. Odată verificate, documentele vor fi returnate CAO care va face pe baza lor predarea amplasamentului către Hidroconstrucţia pentru demararea lucrărilor.

Dacă acest lucru se va şi întâmpla rămâne de văzut. Primarul de Finiş, Ioan Man, pare hotărât să conteste documentele eliberate de CJ Bihor. "Deocamdată nu pot să mă pronunţ cu privire la legalitatea actelor eliberate de Consiliul Judeţean pentru că nu le-am primit. Am înţeles că ne-a fost expediate prin poştă şi ne vor ajunge săptămâna viitoare. Îndată ce le vom primi voi convoca Consiliul Local şi vom hotărî ce este de făcut", a spus Man.

Primarul de Finiş este hotărât să nu cedeze. "Noi nu ne-am răzgândit. Finişul nu are de câştigat din proiectul acesta, nici apă, nici canalizare, nimic. Comuna nu o să se aleagă decât cu deranjul provocat de lucrări", a declarat Man.

Edilul este cu atât mai pornit împotriva proiectului cu cât susţine că izvorul Feredeu este prea slab pentru a asigura alimentarea cu apă a municipiului Beiuş iar comuna Finiş a tras deja conducte de aducţiune a apei pe care însă CAO refuză să le preia pentru că nu le poate deconta din fonduri europene.