Vânzarea fostelor cazărmi din Calea Aradului către firma Selina continuă să facă probleme Consiliului Judeţean şi după mai bine de un deceniu de la operaţiunea din anii 2005-2006 pentru care preşedintele de atunci, Alexandru Kiss, în prezent vicepreşedinte, este trimis în judecată de DNA Oradea.
Trânteală veche...
După cum BIHOREANUL a mai arătat, în 2005 CJ a organizat o licitaţie „cu dedicaţie” pentru vânzarea terenurilor fostelor unităţi militare atât din Calea Aradului nr. 4, cât şi din strada Universităţii nr. 1 A, iar în 2006 a încheiat cu câştigătoarea, firma Selina, contractul de vânzare-cumpărare.
De-a lungul timpului, însă, Selina şi-a încălcat atât angajamentul de a construi un anumit număr de apartamente, cât şi de a nu gaja terenurile în favoarea vreunei bănci decât strict pentru finanţarea activităţilor de construcţie, astfel că în 2015, după ce DNA Oradea l-a pus sub inculpare pe fostul preşedinte al CJ Alexandru Kiss, acum vicepreşedinte, pentru trucarea licitaţie, Consiliul a iniţiat la Tribunalul Bihor o acţiune pentru „rezoluţiunea”, adică anularea contractului, aşa încât să recupereze terenurile din Calea Aradului în patrimoniul judeţului.
... complicaţii noi
Cum, între timp, în cadrul procesului, Selina a cerut restrângerea acţiunii doar la terenurile pe care nu a construit, CJ avea de ales între mai multe variante de continuare a procesului, iar aleşii bihorenilor au fost chemaţi ca la reuniunea de marţi să decidă ce variantă să adopte juriştii instituţiei.
În ce priveşte terenurile pe care Selina a apucat să construiscă, CJ putea fie să introducă în proces toate cele aproximativ 300 de persoane care, de bună credinţă fiind, au cumpărat de la firmă, odată cu apartamentele şi spaţiile comerciale, şi cotele de teren aferente (ceea ce însă ar fi îngreunat mersul procesului şi ar fi sporit costurile acestuia), fie ca abia după ce va obţine anularea contractului dintre CJ şi Selina încheiat în 2006 şi, implicit, recuperarea terenurilor în patrimoniul judeţului, să cheme în judecată, în contradictoriu cu firma, cumpărătorii de bună credinţă, pentru ca instanţa să constate nulitatea contractelor pe care Selina şi aceste persoane le-au încheiat pentru terenuri.
De asemenea, în ce priveşte terenurile pe care Selina nu a construit nimic, CJ putea fie să introducă în procesul aflat pe rolul Tribunalului Bihor şi ANAF, care are drept de sechestru şi de ipotecă asupra bunurilor firmei, fie ca după încheierea acestui litigiu şi recuperarea terenurilor să înainteze o nouă cerere de chemare în judecată a ANAF în contradictoriu cu Selina, pentru a constata că anularea contractului de vânzare-cumpărare a terenului din 2006 lipseşte de efect dreptul de ipotecă al ANAF.
Cu avizul lui Kiss
După ce - culmea penibilului - însuşi învinuitul Kiss a anunţat „avizul favorabil” al Comisiei juridice, pe care o conduce, consilierii au aprobat „menţinerea acţiunii” CJ aşa cum a fost formulată iniţial, adică pentru recuperarea în proprietatea judeţului a tuturor terenurilor vândute Selinei în 2006, atât a celor pe care a construit blocurile, cât şi a celor pe care nu a apucat să construiască, fără însă a amesteca - în această fază, cel puţin - cele 300 de persoane care au cumpărat cote de teren aferent locuinţelor şi spaţiilor comerciale, chiar CJ arătând că aceste persoane sunt cumpărători de bună credinţă.
De asemenea, în ce priveşte terenurile pe care Selina nu a ridicat nicio construcţie, consilierii judeţeni au decis să introducă în proces şi ANAF, în contradictoriu cu firma.
Nu demisionează
După cum se ştie, liderul UDMR, Alexandru Kiss, este judecat, tot la Tribunalul Bihor, pentru că în 2005 a început procedurile de vânzare a fostelor unităţi militare din Calea Aradului nr. 4 şi a celor din Calea Armatei Române (acum strada Universităţii) nr. 1 A, către firma Selina, contra unei mite de peste 700.000 euro, pe care împreună cu amicul său, Alexandru Mudura, fostul patron al Lotus Center, decedat între timp, a încasat-o de la proprietarul grupului de firme Selina, Beneamin Rus, prin intermediul unor firme controlate de un alt amic, Bojtor Laszlo, un sătmărean stabilit la Budapesta.
Deşi dat fiind faptul că, potrivit DNA, a provocat judeţului un prejudiciu de circa 6,7 milioane euro, BIHOREANUL a cerut demisia vicepreşedintelui CJ, Kiss a refuzat să facă acest gest de onoare, mulţumindu-se doar să nu mai candideze pentru nicio funcţie de demnitate publică. Nici reprezentanţii celorlalte partide politice din Consiliul Judeţean nu i-au cerut vicepreşedintelui să se retragă.
Citiţi pe acest subiect şi articolul