Membrii Consiliului Judeţean Bihor au adoptat, vineri, o hotărâre referitoare la organizarea unui referendum prin care locuitorii judeţului să se pronunţe cu privire la menţinerea sau desfiinţarea judeţului Bihor.

Potrivit hotărârii adoptate, organizarea şi desfăşurarea Referendumului a fost aprobată în principiu, iar "data Referendumului se va stabili printr-o hotărâre ulterioară, în funcţie de evoluţia proiectului privind reorganizarea administrativ-teritorială". Întrebarea la care locuitorii judeţului vor fi chemaţi să răspundă, în eventualitatea desfăşurării lui, este "Sunteţi de acord cu desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale Judeţul Bihor?", variantele de răspuns fiind "Nu" şi "Da".

De asemenea, hotărârea adoptată vineri prevede că sumele necesare organizării şi desfăşurării Referendumului "vor fi suportate din bugetul judeţului Bihor, după rectificarea, printr-o Hotărâre a Consiliului Judeţean, a bugetului acestuia".

Hotărârea privind aprobarea în principiu a organizării şi desfăşurării Referendumului a fost susţinută atât de conducerea CJ Bihor, formată dintr-un preşedinte şi un vicepreşedinte liberali, plus un vicepreşedinte reprezentând UDMR, cât şi de doi parlamentari ai USL prezenţi la reuniunea Consiliului. Senatorul PSD Ioan Mang a declarat înaintea votării că "Referendumul este o măsură care se impune obligatoriu, potrivit legii", iar deputatul PNL Octavian Bot a cerut consilierilor judeţeni să voteze "în conformitate cu interesele judeţului Bihor şi ale locuitorilor acestuia".

Vicepreşedintele CJ Alexandru Kiss a explicat că prin hotărârea supusă aprobării "se pregăteşte Referendumul", dar cel mai probabil organizarea şi desfăşurarea propriu-zisă a acestuia nu va fi necesară, întrucât UDMR preferă să iasă de la guvernare decât să accepte varianta de reorganizare propusă de preşedintele Traian Băsescu şi de PDL. "Vom face acest Referendum doar dacă va fi cazul. Dar vă rog să aveţi încredere în UDMR că va face să nu fie cazul, că UDMR este gata chiar să iasă de la guvernare decât să accepte această reorganizare".

De asemenea, preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, a declarat că principala justificare a reorganizării administrativ-teritoriale, aşa cum a fost prezentată de şeful statului şi de liderii PDL, este falsă. "Am spus şi repet că nu judeţele sunt obstacolul în accesarea fondurilor europene, ci cele peste 50 de agenţii guvernamentale şi ministerele care blochează proiectele elaborate la nivel local", a spus preşedintele CJ Bihor.

Cei patru consilieri judeţeni ai PDL care au participat la reuniunea CJ de vineri au încercat să propună un amendament, promiţând că dacă acesta va fi însuşit vor vota şi ei pentru Referendum. "Ne-am gândit să votăm pentru acest Referendum, dar cu amendamentul ca cheltuielile de organizare şi desfăşurare să fie suportate în parte egală de cele patru partide reprezentate în Consiliul Judeţean", a spus liderul grupului consilierilor PDL, referindu-se la cele patru formaţiuni, adică a sa, PNL, PSD şi UDMR.

În replică la această propunere, reprezentanţii PNL, PSD şi UDMR au arătat că ea este nelegală, dar că au luat în calcul varianta ca persoanele implicate în organizarea şi desfăşurarea Referendumului să nu fie remunerate, ci să lucreze ca voluntari. "Eu cred că maghiarii din Bihor, cu simţul civic pe care ştiţi că îl au, o să lucreze din voluntariat", a spus liderul grupului UDMR, Szabo Odon.

El a fost completat de vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc, care a afirmat că sumele necesare remunerării personalului implicat în organizarea şi desfăşurarea Referendumului ar fi de circa 800.000 lei, dar această cheltuială poate fi evitată: "Putem găsi şi noi voluntari, aşa încât să nu cheltuim din bugetul judeţului aceşti bani", a spus Voloşeniuc.
Hotărârea privind aprobarea Referendumului a fost adoptată cu 22 de voturi pentru, ale reprzentanţilor PNL, PSD şi UDMR, contra acesteia votând doar cei patru consilieri judeţeni ai PDL prezenţi la şedinţa CJ.