Consilierii judeţeni au aprobat luni, în consens total, transferarea din proprietatea judeţului Bihor în cea a municipiului Oradea a două suprafeţe de teren din strada Vlădeasa pe care ar urma să fie construit, cu fonduri UE, noul spital de boli infecţioase şi pulmonare.

Proiectul a fost anunţat la începutul lunii de preşedintele CJ, Ilie Bolojan, primarul Oradiei, Florin Birta, şi dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean şi coordonator al tuturor spitalelor din Bihor cu subordonare locală pe perioada pandemiei.

2,5 hectare

Conform hotărârii adoptate cu unanimitate de voturi de către cei 30 de consilieri judeţeni prezenţi la şedinţa extraordinară, CJ Bihor va transfera municipalităţii orădene o suprafaţă de 27.029 metri pătraţi şi o alta de 734 mp, ambele situate în strada Vlădeasa, pe amplasamentul unor foste unităţi militare, demult desfiinţate.

Aşa cum a explicat încă de la începutul lunii dr. Carp, noua construcţie va prelua secţiile de Boli Infecţioase şi de Pneumologie care în prezent funcţionează în spaţii necorespunzătoare în strada Republicii şi respectiv în strada Izvorului.

Noul spital, estimat la 30 milioane euro, ar urma să aibă două secţii de Infecţioase cu câte 50 paturi, plus o rezervă de alte 50 paturi în conservare pentru situaţii epidemice, o secţie de Pneumologie cu 100 paturi şi una cu 30 paturi pentru tratarea bolnavilor TBC. Viitorul spital va avea, de asemenea, o secţie proprie de Imagistică şi una de Terapie Intensivă.

Fără "fragmentare"

În condiţiile în care între CJ Bihor, Primăria Oradea şi spitalele Municipal şi Judeţean din Oradea a fost semnat un protocol de colaborare pentru acest proiect, iar Oradea este singura reşedinţă de judeţ unde Primăria gestionează şi Spitalul Judeţean, consilierul PSD Felix Cozma a fost curios să ştie dacă noul spital va fi „făcut exclusiv de Primăria Oradea sau şi CJ să-şi pună amprenta mai mult în construcţia” lui.

Bolojan a explicat, însă, că aşa cum viitorul spital va prelua secţii care aparţin Spitalulului Municipal şi sunt integrate în cadrul acestuia, CJ nu are motive să preia de la municipalitate cele două secţii, fiindcă „n-ar avea nicio logică” şi ar fi o acţiune de "fragmentare", „numai din dorinţa de a etala şi CJ că preia o parte din sistemul spitalicesc”.

În schimb, a spus preşedintele CJ, „ce trebuie să facem este să colaborăm cu Primăria Oradea şi cu celelalte primării din judeţ, pentru ca sistemul spitalicesc din Oradea şi din judeţ să beneficieze de investiţii din fonduri europene, municipale sau guvernamentale şi, de asemenea, în perioada viitoare să găsim formule pentru ca şi CJ să aibă un aport în dotarea spitalelor din judeţul Bihor”.