Consiliul Judeţean a decis, joi, să atace la Tribunalul Bihor, secţia de contencios administrativ, decizia prin care Comisia specială de la Bucureşti a retrocedat în natură clădirea din strada Republicii nr. 35 în care până acum şase ani funcţiona Policlinica Mare către controversatul ordin călugăresc mizericordian, romano-catolic.

Hotărârea a fost votată de toţi consilierii judeţeni prezenţi la reuniune, cu excepţia celor ai UDMR, şi se bazează pe faptul că imobilul a fost construit de către statul austro-ungar cu destinaţia de Palat al Finanţelor, revenind statului român după Marea Unire din 1918, ca efect al aplicării Tratatului de Pace de la Trianon.

Potrivit unui raport de expertiză efectuat de CJ în 2009, doar terenul pe care a fost construit imobilul a aparţinut ordinului călugăresc mizericordian, în timp ce Episcopia Romano-Catolică susţine că şi cheltuielile de construcţie au fost suportate de călugări.

Cererea de retrocedare a clădirii a fost depusă în urmă cu 10 ani, însă Comisia specială de retrocedare de la Bucureşti s-a pronunţat abia în luna martie, în favoarea ordinului mizericordian, imobilul devenind între timp o uriaşă ruină ce periclitează integritatea fizică şi chiar viaţa trecătorilor. Din acest motiv, în urmă cu trei ani, clădirea a fost acoperită cu o plasă de protecţie, pentru a preveni desprinderea unor elemente de tencuială şi ornamente de pe faţadă.