La fel ca anul trecut, când Tribunalul Bihor a anulat Hotărârea Consiliului Judeţean privind bugetul pe 2018 la solicitarea consilierilor PNL, aleşii liberali au anunţat că se vor adresa şi anul acesta justiţiei, pentru a obţine anularea HCJ pentru adoptarea bugetului pe 2019, tot din motive ce ţin de încălcarea legii. De data aceasta, însă, motivul nu mai este simpla votare a proiectului de către consilieri aflaţi în conflict de interese, ci şi însăşi nelegalitatea întocmirii lui.

„Apogeul ilegalităţilor”

„În 16 aprilie 2019 (n.r. - ziua şedinţei de Consiliu Judeţean în care a fost votat bugetul judeţului pe anul în curs) am văzut apogeul ilegalităţilor comise de conducerea Consiliului Judeţean”, a declarat Călin Gal, reprezentant al PNL în CJ Bihor, într-o conferinţă de presă desfăşurată marţi împreună cu unul dintre colegii săi, Gheorghe Neag.

Gal a explicat jurnaliştilor că pe 29 martie CJ a postat pe site-ul judeţului un proiect de buget, iar în preziua şedinţei, pe 15 aprilie, un altul, diferit substanţial, din care lipseau însă două elemente obligatorii prin Legea finanţelor publice locale, şi anume Anexa 1 (care conţine defalcarea cheltuielilor „pe capitole, subcapitole, paragrafe, articole şi aliniate”) şi Anexa 10 (parte integrantă a bugetului de stat).

Pe fond, a subliniat Gal, lipsa celor două documente a făcut ca aleşii opoziţiei, dar probabil şi cei ai PSD, UDMR şi ALDE, să nu ştie „la virgulă” ce votează, unele alocări aflându-le abia în timpul şedinţei, iar altele ulterior acesteia.

Ilegal şi la vot

Fost şef al Gărzii Financiare, Călin Gal a subliniat că nu doar întocmirea proiectului de buget a fost ilegală, ci şi adoptarea acestuia în şedinţa CJ din 16 aprilie, când a atenţionat reprezentanţii UDMR-PSD-ALDE să nu procedeze ca anul trecut, când Tribunalul Bihor a suspendat bugetul întrucât fusese votat inclusiv de doi consilieri PSD aflaţi în conflict de interese, şi anume Stela Babău şi Bujor Chirilă, ambii directori ai Asociaţiilor de Dezvoltare Intercomunitară Ecoland şi respectiv Ecolect, susţinute financiar de CJ.

În plus, cel din acest an se pregătea a fi votat şi de alţi doi reprezentanţi ai puterii aflaţi în aceeaşi situaţie de conflict de interese: UDMR-istul Boda Gergely Zoltan şi Julien Mateiaş, de la ALDE, primul director adjunct la Direcţia de Dezvoltare Implementare Proiecte, al doilea director adjunct la Agenţia de Dezvoltare Durabilă, alte două structuri susţinute de CJ Bihor.

În condiţiile în care la şedinţa din 16 aprilie Boda Gergely şi Mateiaş au figurat ca demisionari pentru a putea vota, iar Babău şi Chirilă au votat după ce vicepreşedintele Ioan Mang (PSD) a pretins că bugetul pe 2019 nu prevede nicio alocare financiară pentru Ecoland şi Ecolect, liberalul Călin Gal a prezentat jurnaliştilor dovada că Mang a minţit, bugetul prevăzând alocarea a 4 milioane lei pentru Ecoland şi a 351.000 lei pentru Ecolect, sub formă de „cotizaţii”, ascunse în capitolul „Cheltuieli pentru mediu”.

Ca atare, adoptarea bugetului cu votul celor doi consilieri PSD în conflict de interese este încă un motiv de nelegalitate a acestuia. „Bugetul a fost adoptat ilegal şi pe procedura de vot”, a spus Gal, precizând că „în termenul legal vom depune acţiunea în contestare la Tribunalul Bihor”.

Demonstraţia „nebunului”

Pe de altă parte, întrucât la reuniunea din 16 aprilie a fost insultat de Mang, care l-a făcut „nebun” fiindcă a întrebat de ce o altă Agenţie a CJ, Agenţia de Management al Destinaţiei, vrea un buget de patru ori mai mare decât anul trecut şi de ce aceasta vrea să cumpere un hotel la Şuncuiuş şi o cabană la Vârtop, deşi operarea de servicii de cazare turistică nu este o activitate care să figureze în statutul său, Călin Gal a prezentat jurnaliştilor şi dovada spuselor sale, şi anume o adresă prin care însuşi şeful AMD, UDMR-istul Banto Norbert, cerea banii pentru cele două „investiţii”.

„Aceste sume de aceea nu au fost introduse în Anexa 1, ca să nu le vedem, şi aşa-zisele investiţii s-ar fi înfăptuit ulterior. Iar când am fi aflat, mai târziu, ni s-ar fi spus „păi, voi aţi votat aşa bugetul!”. Dar noi tocmai de aceea nu am votat proiectul de buget, pentru că nu era clar şi transparent şi, iată, este şi nelegal”, a explicat Călin Gal.

Liberalul a concluzionat că „în timp ce conducerea Consiliului Judeţean cheltuieşte sume enorme în condiţiile lipsei de transparenţă, nu se ştie pe ce, avem clădiri în ruină, cum este Policlinica Mare, drumuri judeţene praf, Aeroportul pustiu şi SMID-ul (Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor) blocat”.

Pe aceeaşi temă: Război crâncen, dar degeaba, pe bugetul Judeţului Bihor: Puterea doseşte informaţii, opoziţia nu ştie ce are de votat, UDMR şi ALDE şi-au sacrificat câte un om ca să-l aprobe