Prezenţi în formulă completă la reuniunea de joi a Consiliului Judeţean Bihor, cei 35 de aleşi din "parlamentul" bihorean nu au mai dezbătut, aşa cum fusese programat, bugetul pe anul în curs al judeţului. Motivul? Preşedintele CJ Bihor, Pasztor Sandor, a retras proiectul de pe ordinea de zi, unde figura chiar pe prima poziţie din cele 31 proiecte ce trebuiau dezbătute.

În timpul şedinţei, Pasztor nu a explicat de ce a decis retragerea proiectului, ci a anunţat doar că acesta va fi discutat miercurea viitoare, pe 4 martie, într-o şedinţă extraordinară.

Întrebat de BIHOREANUL, preşedintele CJ a afirmat, însă, că a fost nevoit să-şi retragă proiectul, iar asta din cauza Guvernului.

"Am trimis la doamna ministru Violeta Alexandru (n.r. – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale) o scrisoare la care trebuia să primim răspuns azi, dar nu am primit. Conform Legii Bugetului, 50% din cheltuielile de asistenţă socială ale DGASPC trebuie asigurate de la bugetul central, de Guvern, dar au asigurat numai 16,54% până acum. Ei au dat 20 milioane lei, noi (n.r. – Consiliul Judeţean) am pus 48 milioane, adică 239,4%", a spus Pasztor.

Şeful CJ Bihor a precizat că în scrisoarea trimisă Ministerului Muncii "am cerut să ne precizeze data la care Guvernul României va aloca fondurile necesare, pentru că banii pot fi daţi şi la rectificare, dar trebuie să ştim. S-a promis un răspuns până azi şi n-a venit".

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, din cauza creşterii salariilor, DGASPC Bihor va avea nevoie în acest an de un buget mai mare decât anul trecut, propunerea conducerii acestei instituţii vizând un buget de 120 milioane lei pe 2020, faţă de 90 milioane lei anul trecut.

Pe de altă parte, Guvernul a virat CJ Bihor 20 milioane lei pentru DGASPC, iar alte 40 milioane lei în plus faţă de anul trecut pentru cheltuielile celor două teatre şi ale Filarmonicii din Oradea, care până acum nu au primit niciun leu din bugetul central.

În aceste condiţii, per total, bugetul de venituri al CJ Bihor pe 2020 ar fi cu 60 milioane lei mai mic decât anul trecut, dar Judeţul a rămas din 2019 cu excedent de 52 milioane lei necheltuiţi din cauza neexecutării unor investiţii ce fuseseră programate anul trecut.