Consiliul Județean Bihor a aprobat, luni, într-o ședință online anunțată presei abia după începerea ei, contractarea unui credit de investiții în valoare de 100 milioane de lei, echivalentul a 20 milioane de euro. Potrivit conducerii instituției, scopul este asigurarea unor surse de finanțare suplimentare pentru realizarea obiectivelor de investiții prioritare, unele cofinanțate din fonduri europene.

Conform unor explicații date ulterior votului consilierilor județeni printr-un comunicat de presă, lista obiectivelor prevăzute pentru finanțare vizează 9 asemenea obiective: campusul școlar pentru învățământ special din Oradea, centura comunei Oșorhei și reabilitarea DJ 767E Oșorhei – Copăcel, centurile Nojorid și Sântandrei, proiecte pentru creșterea gradului de siguranță și securitate la Aeroportul Oradea precum și pentru dezvoltarea infrastructurii acestuia, reabilitarea și modernizarea DJ 795 Salonta – Tinca, modernizarea DJ 797A Bicaciu – Ianoșda, reabilitarea DJ 792A Beliu – Tinca – Leș și înființarea Parcului Științific și Tehnologic Bihor.

„Fondurile rambursabile vor asigura continuarea lucrărilor la proiecte deja începute, cum este Campusul pentru învățământul special, și demararea unor proiecte aflate în procedură de licitație, cum sunt centurile metropolitane și reabilitarea drumului județean Salonta – Tinca”, arată un comunicat al CJ Bihor. 

Potrivit acestuia, există, de asemenea, și posibilitatea accesării fondurilor europene pentru unele obiective propuse, dar semnarea unui contract de finanțare ar putea fi posibilă spre finalul anului 2022 sau în 2023. Creditul 20 milioane de euro va putea susține demararea lucrărilor până la obținerea finanțării europene.

La vot, pentru împrumut au votat 21 aleși ai PNL, iar cei 12 reprezentanți ai PSD și UDMR s-au abținut.

De notat că ședința de luni a CJ Bihor, desfășurată online, a fost condusă de vicepreședintele Călin Gal, în prezența celuilalt vice, Mircea Mălan, președintele Ilie Bolojan fiind absent. Desfășurarea reuniunii, încheiate în 23 minute, a fost anunțată presei abia după începerea ei, ceea ce până acum nu s-a mai întâmplat niciodată, iar proiectele au fost votate pe bandă rulantă, fără comentarii ori polemici.