Lucru rar, angajaţii Biroului de presă al Consiliului Judeţean s-au pus pe lucru, sâmbătă, pentru a emite o „informare” prin care instituţia se laudă că a câştigat, vineri, un proces intentat anul trecut de către consilierul PNL Călin Gal, care acuza adoptarea şi rectificarea bugetului judeţului pe 2018 în mod nelegal, inclusiv cu voturile a trei reprezentanţi ai PSD aflaţi în conflict de interese.

Sentinţă întoarsă

Potrivit comunicatului CJ, „Curtea de Apel Oradea a respins ca nefondat recursul consilierului Călin Grațian Gal privind anularea hotărârilor nr. 46/2018, nr. 146/2018, prin care deliberativul a adoptat, respectiv rectificat, bugetul județului Bihor pe 2018”, după ce, iniţial, liberalul obţinuse câştig de cauză la Tribunalul Bihor.

Gal ceruse instanţei să anuleze Hotărârile de Consiliu Judeţean arătând că vicepreşedintele Ioan Mang şi consilierii Stela Babău şi Bujor Chirilă au votat pentru adoptarea lor, cu toate că deţineau calitatea de preşedinte şi respectiv director al Asociaţiei de Dezvoltare Ecoland (Mang şi Babău), respectiv director al ADI Ecolect (Chirilă), astfel că au decis, practic, alocarea de fonduri pentru structuri pe care le conduceau şi de care erau plătiţi.

Potrivit comunicatului CJ, Curtea de Apel a respins acţiunea consilierului PNL deoarece a constatat „lipsa calității procesuale active a reclamantului Gal Călin Grațian”, detaliu pe care tot instanţa l-a invocat.

Drept şi obligaţie

Contactat de BIHOREANUL, Gal a explicat că miza procesului, dat fiind faptul că obiectul era bugetul pe anul 2018, de mult executat, nu mai exista, decât în măsura în care ar fi vrut să demonstreze, chiar şi indirect, că reprezentanţii PSD din Consiliul Judeţean şi-au votat lor înşile alocări de fonduri.

Pe de altă parte, liberalul şi-a exprimat nemulţumirea că instanţa nu s-a pronunţat pe fond, cu privire la acest aspect, ci a tranşat litigiul în favoarea CJ pe un considerent de formă, şi anume că el nici măcar nu ar fi avut calitatea necesară pentru a deschide procesul.

„Instanţa a decis că eu nu am avut calitate procesuală activă, chiar dacă sunt consilier judeţean şi, din această poziţie, am nu doar dreptul, ci şi obligaţia să mă asigur că o hotărâri atât de importante cum sunt adoptarea şi rectificarea bugetului judeţului se iau legal şi corect. Dacă nici măcar un consilier judeţean nu are astfel de calitate, cine să aibă? Chiar şi dacă eram un simplu cetăţean al Bihorului, un simplu plătitor de taxe şi impozite, tot puteam semnala justiţiei faptul că alţi consilieri au votat deşi se aflau în conflict de interese”, a declarat Gal.