Consiliul Judeţean îmbărbătează primăriile comunelor şi oraşelor bihorene care vor să aibă acces la resursa de gaz, încurajându-le să se "întovărăşească" în aşa numite Asociaţii de Dezvoltare Intercomunitară, pe care mai multe UAT-uri au şi început, de altfel, să le constituie.

Vicepreşedintele CJ Bihor Traian Bodea a anunţat, într-o conferinţă de presă susţinută vineri, că, împreună cu omologul Ioan Mang şi cu preşedintele Pasztor Sandor, s-au hotărât să sprijine înfiinţarea ADI-urilor, dintre care unul, pornit cu un an în urmă la iniţiativa primarului comunei Rieni împreună cu cei din Beiuş şi din alte 7 comune din zonă, l-au şi înfiinţat recent.

"Săptămâna trecută am avut o întâlnire cu Distrigaz şi cu primarii din judeţ, îi încurajăm să înfiinţeze ADI-uri. Am dori să intre cât mai multe primării, 10-15, în aceste ADI-uri", a spus Bodea.

Rostul ADI-urilor este ca mai multe primării, mizând pe un viitor număr de consumatori mai mare, să convingă Transgaz să extindă reţelele de gaz în localităţile componente şi să întocmească studii de fezabilitate în baza cărora, apoi, compania să elaboreze memorii tehnice pentru justificarea viitoarelor investiţii.

Bodea a spus că şi Ministerul Dezvoltării va sprijini aceste investiţii, cu suma de 300 milioane euro, iar Consiliul Judeţean "s-a angajat şi vom susţine finanţarea SF-urilor acestor ADI-uri, încă nu am stabilit clar procentele, dar le vom susţine 100%".

Întrebat de BIHOREANUL dacă, pentru a demonstra că nu se menţine la stadiul de promisiuni verbale, ci va şi elabora un document scris, adică va adopta o Hotărâre în acest sens, Bodea a spus că şefii CJ încă nu şi-au pus această problemă, dar a considerat că ar fi o idee corectă, în condiţiile în care, în ultimii doi ani, din bugetul judeţului s-au alocat bani preferenţial pentru achiziţia de cazane pe lemne la diverse parohii, în loc să fie elaborată o strategie pentru susţinerea reală a extinderii reţelelor de gaz, de exemplu prin finanţarea de către CJ a studiilor de fezabilitate.

"O să iau în calcul ce aţi spus dvs, să adoptăm o Hotărâre de Consiliu Judeţean, care ar fi binevenită", a spus vicepreşedintele Traian Bodea.

Pe de altă parte, în condiţiile în care există primării care nu au mai aşteptat înfiinţarea de ADI-uri, ci şi-au comandat şi plătit singure SF-urile pentru racordarea la reţelele de gaz din apropierea localităţilor, cum este de pildă, primăria din Ştei sau cea din Girişu de Criş, Bodea a spus că CJ nu le va oferi acestora nicio compensaţie financiară. "Retroactiv, nu putem da bani pentru un SF deja achitat", a spus el.

Ca urmare, edilii harnici vor fi lăsaţi în continuare să se descurce singuri, fără nicio recompensă pentru că au avut iniţiativă, în schimb CJ îi va ajuta pe cei care nu au făcut nimic sau care se mişcă mai greu. Chiar dacă, încă, după cum şi recunoaşte, nu ştie în cel fel şi în ce măsură...