Liderul consilierilor judeţeni PNL, Ionel Avrigeanu, a dezvăluit miercuri, într-o conferinţă de presă, că în fiecare lună Consiliul Judeţean cheltuie echivalentul a 10.000 euro (8.000 euro plus 8.200 lei) cu titlu de chirii către diverşi privaţi, pentru entităţi subordonate, iar asta în timp ce de doi ani refuză să reabiliteze clădirea fostei Policlinici Mari din strada Republicii, câştigată în 2016 în urma unul lung proces cu Ordinul călugăresc romano-catolic Premonstratens, pentru a o transforma într-un sediu suficient tuturor structurilor sale.

Suma de 10.000 euro, a subliniat Avrigeanu, este plătită de CJ după încetarea contractului de închiriere cu Episcopia Romano-Catolică pentru Muzeul Ţării Crişurilor, care a costat alţi 15.000 euro pe lună, în ultimii 13 ani suma totală achitată de judeţ Eparhiei ridicându-se la nu mai puţin de 1,5 milioane euro.

Conducere incapabilă

Liderul grupului PNL din CJ a arătat că aproximativ un sfert din cei 10.000 euro sunt daţi urmaşilor contelui Tisza pentru închirierea Centrului pentru copii cu handicap grav în Castelul de la Cighid, clădire pe care respectivii au vrut s-o vândă Consiliului Judeţean cu 500.000 euro, operaţiunea fiind însă imposibilă datorită opoziţiei manifestate de consilierii liberali, care au arătat că imobilul este în paragină şi cu banii respectivi se poate construi o clădire nouă pe un teren oferit gratuit de Primăria Ciumeghiu.

"De un an, nici până în ziua de azi, conducerea Consiliului Judeţean n-a preluat terenul pus la dispoziţie gratuit în Cighid de Primăria Ciumeghiu", a subliniat Avrigeanu, adăugând că suma alocată în bugetul pe 2018 pentru proiectul tehnic al noii clădiri – 500.000 lei – nu va fi cheltuită în acest scop, ci "vor fi daţi la fundaţiile prietene", adică cele ale UDMR, cum se întâmplă de doi ani, prin intermediul Direcţiei Social-Comunitare şi Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte.

Amintim că în legătură cu aceste două Direcţii, Camera de Conturi Bihor a dezvăluit că, în ciuda denumirilor lor, în realitate fac un singur lucru, şi anume să "dreneze" banii publici către firme şi ONG-uri controlate de UDMR.

Administraţie paralizată

În context, Avrigeanu a amintit că şefii CJ au reorganizat aparatul de specialitate propriu, sub pretextul eficientizării activităţii desfiinţând, între altele, tocmai Direcţia de Dezvoltare Regională, care elabora, implementa şi monitoriza proiectele cu fonduri nerambursabile, fără a se atinge în schimb de cele două Direcţii "parazit", DSC şi DDIP. Consecinţa? Şefii CJ nu au de gând să acceseze fonduri UE, ci doar să satisfacă interesele clientelare ale UDMR şi ale PSD, care a devenit o anexă a partidului maghiar.

"În timp ce a desfiinţat structurile legate de fonduri europene, expresia "atragere de fonduri europene" nu se află în vocabularul conducerii Consiliului Judeţean, executivul se găseşte în paralizie administrativă - lipsă de proiecte, lipsă de idei, lipsă de preocupări. Singura grijă este să dea bani la fundaţiile prietene prin DSC şi DDIP”, a spus Avrigeanu.