Intrată în al treilea an de mandat, penultimul, actuala conducere a Consiliului Judeţean Bihor vrea să angajeze un administrator public al judeţului, la fel cum a procedat Primăria Oradea, care a înfiinţat încă de anul trecut funcţia de city-manager. Reuniţi marţi, aleşii bihorenilor au votat deocamdată, la propunerea preşedintelui Cornel Popa (foto), doar criteriile în baza cărora urmează să fie contractat viitorul manager, care va avea statut de funcţionar public şi ale cărui atribuţii vor fi stabilite de şeful instituţiei, pentru a coordona aparatul de specialitate şi serviciile publice de interes judeţean.

Potrivit hotărârii adoptate cu unanimitate de voturi, administratorul public al judeţului va fi consultat în procesul de alocare a resurselor materiale, financiare şi umane pentru realizarea indicatorilor ce-i vor fi stabiliţi prin contractul de management, şi va reprezenta instituţia, va semna documente şi va urmări apariţia actelor normative referitoare la administraţia publică locală şi la finanţele publice locale.

Tot conform hotărârii adoptate, viitorul manager va trebui să respecte câteva condiţii generale (să fie cetăţean român, cu domiciliul în ţară, să aibă capacitatea deplină de exerciţiu, o stare de sănătate corespunzătoare postului, să nu fi fost condamnat definitiv pentru infracţiuni împotriva statului sau în legătură cu serviciul, să nu fi fost destituit din motive disciplinare dintr-o funcţie publică sau să nu-i fi fost desfăcut contractul de muncă din motive similare în ultimii şapte ani), precum şi condiţii specifice, ca de pildă: să aibă studii superioare de lungă durată şi vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei de minimum 10 ani, să aibă experienţă în conducere minimum 7 ani, plus mai multe alte capacităţi şi aptitudini (de organizare şi coordonare, de analiză şi sinteză, de identificare a deficienţelor şi de control, de planificare şi acţiune strategică etc).

Numirea managerului public al judeţului este permisă de Legea 215 a administraţiei publice locale şi, aşa cum e motivată în expunerea preşedintelui CJ, Cornel Popa, ar avea menirea să asigure o distincţie între managementul politic şi managementul profesional al instituţiei. Numirea administratorului public se va face prin concurs, iar revocarea sa, la propunerea preşedintelui CJ, la expirarea contractului de management, în cazul neîndeplinirii obligaţiilor cotractuale, dacă intră în situaţii de incompatibilitate sau la punerea sub interdicţie.

Deşi propunerea lui Cornel Popa de stabilire a acestor criterii pentru angajarea viitorului manager a întrunit voturile tuturor consilierilor judeţeni, înainte de exprimarea acestora liderul grupului PSD, ex-vicepreşedintele CJ Ioan Mang, a încercat să sugereze că postul este deja "antamat" de un apropiat al PNL. "Nu cred că înfiinţarea postului va ajuta. Nici nu ştiu unde vom găsi această persoană. Sper să fie din mediul privat, cu multă experienţă, nu selectat pe criterii politice", a spus Mang, ceea ce l-a făcut pe Cornel Popa să adauge "câteva precizări". "Îl vom selecta conform legislaţiei în vigoare, sper să şi vină, pentru că responsabilitatea este enormă", a spus şeful CJ, care s-a şi explicat de ce îşi doreşte un manager public: "Simt nevoia, pentru că eu personal stau prea mult în birou şi cred că este nevoie să mai dăm cu uşile de pereţi la Bucureşti". Adică să facă "lobby" pe la ministere, oficii şi agenţii guvernamentale pentru proiectele de dezvoltare a judeţului.