Aleşii bihorenilor au fost chemaţi, joi, să decidă asupra a două documente necesare în perspectiva unei eventuale cumpărări de către judeţul Bihor, prin Consiliul Judeţean, a terenurilor din Cighid pe care au fost construite şi funcţionează Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap.

Întrucât drepturile de proprietate asupra castelului de la Cighid, dar şi a unor terenuri aferente (pe care statul român a construit după naţionalizare mai multe clădiri) au fost retrocedate la finele anilor 1990 urmaşilor contelui Tisza, Tisza Gheorghe şi Tisza Coloman-Ştefan, aceştia au permis funcţionarea în continuare a aşezământului doar în baza unui contract de închiriere, semnat în anul 2003, cu plata unei chirii lunare, fixate la modica sumă de 1.000 euro.

Contractul de închiriere a expirat anul trecut pe 31 decembrie, iar cei doi proprietari şi-au anunţat intenţia din timp conducerii Consiliului Judeţean, astfel că, în baza unei Hotărâri votate de aleşii bihorenilor, aceasta a început, tot anul trecut, primele demersuri în vederea unei eventuale achiziţionări a terenurilor şi castelului de la Cighid.

Este vorba despre o expertiză topografică extrajudiciară, făcută de expertul topograf Calamar Francisc, care să stabilească exact suprafaţa terenurilor, şi de o evaluare imobiliară, făcută de o societate din judeţul Braşov, Fidox SRL, care să stabilească valoarea de piaţă estimată atât a terenurilor, cât şi a clădirii castelului.

Joi, în reuniunea plenară a CJ, la propunerea conducerii instituţiei, consilierii judeţeni au votat "însuşirea raportului de expertiză topografică", dar cu adăugarea a încă unei variante - conform căreia să se poată cumpăra nu doar 60.717 metri pătraţi ori 54.108 metri pătraţi (cum propunea topograful), ci o suprafaţă mai mică, de numai 32.060 metri pătraţi, tocmai pentru a reduce costurile pe care, dacă tranzacţia se va face, ar urma să le suporte bugetul judeţului.

În schimb, tot la propunerea conducerii CJ, consilierii judeţeni au votat "neînsuşirea raportului de evaluare" efectuat de Fidox Braşov, motivul fiind acela că evaluatorii au stabilit preţuri de piaţă mult prea mari, atât pentru castel şi magazii, cât şi pentru terenuri. De altfel, chiar referatul întocmit de funcţionarii CJ arată că deşi evaluatorii au afirmat că valoarea de piaţă a castelului ar fi de 450.000 euro, a magaziilor de 43.300 euro şi a terenului de 6,40 euro/mp, în zona Salonta preţul mediu de piaţă al terenului este de numai 1,75 euro/mp.

În mod logic, CJ urmează să ceară un alt raport de evaluare, care să reflecte în mod mai apropiat de realitate valoarea de piaţă a construcţiilor şi terenurilor de la Cighid.

Aici funcţionează încă dinainte de 1989 un "orfelinat special", devenit în prezent Centrul de Recuperare şi Reabilitare a Persoanelor cu Handicap care, dacă ar trebui evacuat de la Cighid, nu ar avea, pur şi simplu, unde să fie mutat. Pe de altă parte, judeţul Bihor nici nu are în buget banii necesari construirii unei alte facilităţi precum cea de la Cighid.