CJ Bihor a dat satisfacţie, marţi, Prefecturii Bihor, acuzate în urmă cu două săptămâni că blochează bugetele primăriilor de comune. Într-o conferinţă de presă desfăşurată atunci la sediul PNL, senatorul Cornel Popa şi vicepreşedintele CJ Dumitru Voloşeniuc declaraseră că prefectul Gavrilă Ghilea a provocat blocajul refuzând să dispună Direcţiei Finanţelor Publice Bihor distribuirea, în contul primăriilor, a sumelor votate prin HCJ 69 pentru echilibrarea bugetelor locale cu banii proveniţi din cota de 20% cuvenită bugetului judeţului din defalcarea încasărilor din TVA.

Distribuirea sumelor către primării a fost făcută într-o şedinţă la care consilierii judeţeni ai PDL au refuzat să voteze, motivând că împărţirea s-a făcut nelegal.

Confirmarea nelegalităţii a venit, ulterior conferinţei de presă a PNL, din partea Direcţiei Finanţelor Publice, care a precizat că cei 20% proveniţi din încasarea TVA pe raza judeţului şi destinaţi echilibrării bugetelor locale pot fi direcţionaţi doar spre obiective de investiţii la nivel local, or CJ repartizase o parte din ei pentru plata programului lapte-corn-măr.

Vizibil satisfăcut, la şedinţa de marţi, în care CJ a rectificat anexa cu împărţirea banilor fără să mai prevadă cheltuieli pentru fructele şi lactatele distribuite în unităţile de învăţământ, liderul grupului de consilieri PDL, Ionel Avrigeanu, a vrut să sublinieze victoria Prefecturii şi a partidului său, subliniind că executivul judeţului comisese "o ilegalitate".

Replica i-a fost dată de secretarul judeţului, Carme Soltănel, care a spus că HCJ 69 nu a fost nelegală, ci doar una din anexele ei, dar şi de către vicepreşedintele Consiliului, Dumitru Voloşeniuc, care i-a reproşat lui Avrigeanu că acesta caută nod în papură. "Dacă nu dădeam bani pentru lapte-corn-mere, aţi fi strigat că de ce nu dăm", a spus Voloşeniuc.