Lucru nemţesc

"La mai bine de un an după desfăşurarea licitaţiei, am semnat împreună cu oficialii companiei Strabag contractul de reabilitare a drumului judeţean Leş-Tinca-Ucuriş-Beliu, în condiţii foarte avantajoase pentru noi", a anunţat preşedintele Consiliului Judeţean, Radu Ţîrle, într-o conferinţă de presă desfăşurată luni.

Ţîrle a afirmat că, potrivit contractului, drumul judeţean DJ 792A va fi reabilitat şi modernizat pe o lungime de 42 de kilometri, iar reprezentanţii companiei austriece s-au obligat să realizeze lucrările pe tronsonul de 25 de kilometri între Leş şi Tinca, cel mai circulat din Bihor, fără a aştepta decontarea contravalorii lucrărilor de către Consiliul Judeţean.

"Compania Strabag va lucra pe banii proprii, şi nu va aştepa să le decontăm lucrările efectuate pe tronsonul dintre Leş şi Tinca, în funcţie de diferitele faze de execuţie", a spus şeful CJ Bihor.

Selina: licitaţia şi contestaţia

Radu Ţîrle a explicat şi motivul pentru care semnarea contractului cu Strabag a avut loc abia după un an de la data când aceasta a câştigat licitaţia organizată de Consiliul Judeţean Bihor.

"Pentru că a pierdut licitaţia, în tot acest timp firma Selina ne-a blocat. A contestat rezultatul licitaţiei, întâi la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, unde a pierdut, iar apoi în justiţie. Ne-au dat în judecată la Tribunalul Bihor, unde a pierdut, apoi la Curtea de Apel, şi aici a pierdut, iar apoi la Înalta Curte de Justiţie, pierzând şi acolo", a spus Ţîrle, adăugând că patronul Selinei, Beniamin Rus, a mers până într-acolo încât i-a făcut şi plângere la DNA, pe care însă procurorii i-au respins-o.

Pierzi? Plăteşte!

Prezentă la conferinţa de presă, Carmen Soltănel, secretarul judeţului Bihor, a adăugat că Selina a recurs şi la ambele căi extraordinare de atac prevăzute prin lege. "Selina a cerut revizuirea dosarului, dar a pierdut, iar apoi a făcut recurs în anulare, cerând şi strămutarea procesului, iar săptămâna trecută, Curtea de Apel Piteşti ne-a dat din nou câştig de cauză".

Potrivit spuselor lui Soltănel, "hărţuiala în instanţe făcută de firma Selina a dovedit că funcţionarii Consiliului Judeţean care au organizat licitaţia şi membrii comisiei de licitaţie au acţionat corect şi legal", iar singurul rezultat al proceselor a fost "amânarea foarte mare şi blocajul unei lucrări publice de foarte mare importanţă pentru judeţ".

Dat fiind acest fapt, Radu Ţîrle a adăugat că, în opinia sa, legislaţia privind achiziţiile publice ar trebui modificată. "Firmele care pierd licitaţii şi depun contestaţii fără temei, abuzând de acest drept de contestare, ar trebui obligate să achite administraţiilor publice daune pentru blocarea proiectelor. Un asemenea comportament din partea firmelor, mai ales în domeniul construcţiilor, obstrucţionează proiectele publice importante, dar determină şi o rată mică a absorbţiei de fonduri europene atunci când proiectele sunt finanţate cu fonduri europene", a mai spus preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle.

Ţîrle a afirmat că, împreună cu preşedinţii de consilii judeţene din Regiunea de Dezvoltare Nord-Vest, a convenit să formeze un grup de lucru care să înainteze Guvernului şi Parlamentului propuneri concrete de modificare a legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice.