Consiliul Judeţean se întruneşte, vineri, pentru prima oară după ce preşedintele Radu Ţîrle a anunţat că va pleca din PNL şi se va reînscrie în PDL, de unde fusese exclus în toamna anului 2007. Şi, cum pe ordinea de zi a reuniunii se află un subiect litigios - încheierea unui nou contract de închiriere între CJ şi Episcopia Romano-Caolică pentru Muzeul Ţării Crişurilor - se poate prefigura un nou tir de critici la adresa şefului Consiliului Judeţean.

Motivul? Vechiul contract de închiriere având ca obiect Palatul Baroc a expirat, iar proprietarul acestei clădiri, Episcopia Romano-Catolică, doreşte semnarea unei noi înţelegeri doar în condiţiile creşterii sensibile a tarifului de închiriere de la 6.100 euro pe lună la 14.925 euro pe lună, iar asta la o suprafaţă chiar mai mică decât cea de care beneficia Muzeul înainte.

Un proiect de hotărâre a CJ elaborat de Direcţia Economică a instituţiei prevede deja creşterea chiriei, "ca urmare a negocierilor purtate de comisia de analiză şi negociere". Potrivit proiectului, noul "acord de locaţiune", dacă va fi aprobat prin votul consilierilor judeţeni, va fi încheiat pe doi ani la noul nivel al chiriei, cu excepţia lunilor septembrie, octombrie, noiembrie şi decembrie 2011, "luni pentru care chiria rămâne neschimbată, respectiv 6.100 euro pe lună".

Tot proiectul de hotărâre arată că, nefiind finalizate lucrările de amenajare a viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor în clădirea fostei Garnizoane, iar "în momentul de faţă nu se poate pune în discuţie mutarea patrimoniului muzeal, se impune finalizarea unui nou acord, mai ales că oferta care face obiectul propunerii rămâne valabilă doar până la data de 28.10.2011".

Una peste alta, pentru incapacitatea de a asigura mutarea Muzeului în noul sediu până în luna septembrie 2011, cum era programat, CJ Bihor va avea de achitat Episcopiei Romano-Catolice, pe cei doi ani, o chirie totală de peste 330.000 de euro.

După cum se ştie, de peste un an, întrucât lucrările la viitorul sediu al Muzeului sunt blocate pe fondul conflictului dintre preşedintele CJ, Radu Ţîrle, şi patronul Selinei, ca firmă executantă, Selina, Beniamin Rus, şeful deliberativului judeţean a fost ţinta unui tir de acuze lansate împotriva sa de către consilierii PDL.

Cum, însă, Ţîrle a anunţat că va părăsi PNL în favoarea pedeliştilor, e de văzut dacă vineri aceştia îi vor lua apărarea în faţa criticilor aduse, de astă dată, de către grupul PNL-UDMR-PSD.