Consilierii judeţeni şi-au dat marţi acordul pentru ca Direcţia Tehnică a CJ Bihor să depună la Ministerul Economiei două proiecte finanţabile cu fonduri europene, prin a căror aplicare toate instituţiile din subordinea deliberativului judeţean ar putea beneficia de energie electrică produsă din surse neplouante şi regenerabile.

Astfel, aleşii bihorenilor au votat în unanimitate aprobarea indicatorilor tehnico-economici şi a cofinanţării din bugetul CJ pentru realizarea la Săcueni a unei aşa-numite "instalaţii pentru producerea energiei electrice prin valorificarea de biomasă", precum şi pentru realizarea, în comuna Avram Iancu, a unui parc fotovoltaic.

Potrivit şefului Direcţiei Tehnice a Consiliului Judeţean, Filip Cheşeli, electrocentrala din Săcueni va fi realizată în urma unui proiect elaborat de specialiştii CJ care va fi depus la Ministerul Economiei săptămâna aceasta, în vederea obţinerii finanţării care, majoritar, va fi suportată din fondurile Uniunii Europene. "Valoarea acestei investiţii este de 16,8 milioane euro şi are ca titulat de proiect Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) alcătuită din Consiliul Judeţean împreună cu primăriile din Săcueni şi Diosig", a spus directorul, precizând că 85% din sumă va proveni de la UE, urmând ca ADI să asigure doar 2% din valoare şi Guvernul, prin Ministerul Economiei, restul de 13%.

La Avram Iancu, unde CJ vrea să amenajeze un parc fotovoltaic care, aşa cum îi arată şi denumirea, va utiliza energia solară, titularul de proiect este Consiliul Judeţean, care speră să obţină 5,4 milioane de euro pentru investiţie, proporţia de contribuţie financiară fiind aceeaşi ca în cazul celei de la Săcueni.

Potrivit şefului Direcţiei Tehnice a CJ, Filip Cheşeli, şansele ca unitatea de implementare a proiectelor europene din Ministerul Economiei să aprobe cele două proiecte ale Consiliului Judeţean sunt foarte mari, iar instituţia mai are în execuţie încă 12 asemenea proiecte pentru accesarea de fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial.

Un alt mare avantaj al celor două obiective este că, după cinci ani de la darea în folosinţă, Consiliul Judeţean, ca proprietar al parcului fotovoltaic de la Avram Iancu şi al electrocentralei pe biomasă de la Săcueni va putea să vândă surplusul de electricitate în sistemul energetic naţional.

Puterea instalată a electrocentralei de la Săcueni urmează să fie de 0,53 Megawaţi pe oră şi ar produce 5.000 de MW/h/an, iar a parcului fotovoltaic de la Avram Iancu va fi de 3 MW/h şi ar urma să producă 3.550 MW/h/an.