La aproape un an după ce a adoptat un regulament pentru întreţinerea terenurilor de pe marginea drumurilor acuzat de UDMR Bihor că "încalcă autonomia locală", Consiliul Judeţean instituie "modele orientative de acte administrative necesare implementării măsurilor de gospodărire a localităţilor". Din nou, UDMR afirmă că primarii săi sunt modele şi că măsura ar fi doar pentru cei "rămaşi în urmă", adică ai PNL şi PSD.

Cu 12 abţineri, ale reprezentanţilor PSD şi UDMR, şi cu 21 voturi pentru, ale liberalilor, CJ Bihor a adoptat luni, într-o şedinţă online, o hotărâre pentru "aprobarea unor modele orientative de acte administrative necesare implementării măsurilor de gospodărire a localităţilor, precum şi de sancţionare a faptelor de încălcare a normelor privind buna gospodărire şi întreţinere a localităţilor de către consiliile locale" ale oraşelor şi comunelor din Bihor.

Pe lege

Dincolo de denumirea lungă şi birocratică, este vorba despre un regulament care, de fapt, adună laolaltă prevederi din acte normative cu putere de lege şi de ordonanţă de guvern, precum OG 21/2002 privind gospodărirea localităţilor, OG 34/1997 privind regimul drumurilor, Legea Apelor nr. 107/1996, OUG 192/2005 privind protecţia mediului, OG 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.

În baza acestor acte normative, regulamentul prevede că primarii şi consiliile locale adoptă şi dispun măsuri pentru asigurarea participării persoanelor fizice şi juridice, precum şi a instituţiilor publice, la realizarea acţiunilor "de înfăptuire şi de păstrare a curăţeniei în interiorul şi în exteriorul localităţilor", pentru colectarea deşeurilor, curăţarea şi salubrizarea străzilor, pieţelor şi altor locuri publice, îndepărtarea zăpezii, întreţinerea drumurilor, curăţarea faţadelor clădirilor etc.

De asemenea, conform prevederilor actelor normative amintite, regulamentul instituie amenzi contravenţionale între 200 şi 2.500 lei.

"Primarii UDMR, buni gospodari"

Înainte ca el şi colegii săi, la fel ca şi cei 6 consilieri PSD, să dea vot de abţinere, liderul grupului UDMR, Borsi Lorant Imre, a afirmat că primarii din acest partid sunt modele în realizarea şi păstrarea curăţeniei, prin urmare nu au nevoie de alte reguli decât cele pe care şi le fac singuri.

"Fiecare primar UDMR este un bun gospodar şi datorită acestui fapt se bucură de încrederea localnicilor, unii şi de mai mult de 30 de ani, prin urmare primarii noştri au suficientă minte ca să decidă ce e mai bine pentru comuna condusă de ei, cum să menţină ordinea şi curăţenia, şi tocmai din acest motiv nu au nevoie de un model din partea Consiliului Judeţean. Presupun că acest proiect este menit numai pentru acei primari care sunt rămaşi în urmă", a spus UDMR-istul, făcând aluzie la cei din afara partidului maghiar.

De altfel, toţi cei 21 primari ai UDMR Bihor au contestat şi în justiţie un regulament pentru întreţinerea terenurilor de pe marginea drumurilor publice adoptat în decembrie 2021, acuzând că acesta le "încalcă autonomia", deşi prevedea doar obligativitatea toaletării vegetaţiei de pe astfel de terenuri şi colectarea deşeurilor aruncate pe ele, la fel cum se întâmplă, spunea la acea vrem preşedintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, inclusiv în Ungaria vecină.