Preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, va cere în şedinţa de joi, 26 ianuarie, a Consiliului Judeţean, acordul aleşilor bihorenilor pentru ca, în baza Legii contenciosului administrativ, să deschidă un proces împotriva Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor - Comisia Specială de Retrocedare a unor bunuri imobile care aparţin cultelor religioase din România.

Potrivit convocatorului şedinţei CJ, motivul este refuzul ANRP de a soluţiona cererile de retrocedare a imobilului fostei Policlinici nr. 1 (a Spitalului Judeţean) din strada Republicii nr. 35, precum şi a imobilului în care funcţionează Filarmonica de Stat Oradea, aflat în strada Moscovei nr. 5.

Aceste imobile au fost revendicate de către Episcopia Romano-Catolică în 2008 (Policlinica Mare), respectiv Ordinul Călugărilor Mizericordieni în 2002 (Filarmonica), însă nici până în prezent Comisia nu s-a pronunţat, creând prejudicii Consiliului Judeţean, care nu îşi poate exercita drepturile de administrator.

În ce priveşte Filarmonica, Statul Român a investit sume ce depăşesc 50% din valoarea imobilului şi, ca atare, chiar în situaţia în care Episcopia Romano-Catolică ar putea dovedi că imobilul i-a aparţinut, potrivit legii el nu poate fi restituit în natură.

Situaţia Policlinicii este şi mai flagrantă, deoarece Ordinul Călugărilor Mizericordieni nu a putut face dovada că imobilul i-a aparţinut, în timp ce Consiliul Judeţean, ca reprezentant al Statului, a dovedit că această clădire a fost construită de Statul Maghiar cu destinaţia de Palat al Finanţelor Publice şi, ca urmare, potrivit Tratatului de la Trianon, proprietatea asupra ei a revenit Statului Român după Unirea din 1918.

Cum, însă, Comisia de la Bucureşti nu a dat o soluţie nici în acest caz, CJ nu poate aloca niciun leu pentru repararea clădirii, care a fost golită şi închisă în urmă cu mai bine de doi ani.

La şedinţa Consiliului Judeţean de joi este de aşteptat ca UDMR Bihor să se opună intenţiei lui Ţîrle de a deschide un proces împotriva Comisiei. În schimb, poziţia PDL şi PNL este imprevizibilă. Pe de o parte, PDL este aliat în plan naţional cu UDMR, pe de alta PNL formează cu UDMR majorităţi în plan judeţean.