Consiliul Local a abrogat joi majorarea la 10 lei pe zi a contribuţiei părinţilor pentru hrana copiilor de creşă, stabilită în şedinţa din iulie şi a introdus calcul acesteia la nivel de lună.

Suma de 10 lei depăşea cu 15 bani procentul maxim de 20% cu care pot contribui părinţii la hrana copiilor de creşă potrivit Hotărârii de Guvern 1.252 din 2012, fapt pentru care Hotărârea Consiliului Local risca să fie atacată de Instituţia Prefectului.

În schimb, în şedinţa de joi, consilierii locali au introdus calcul contribuţiei la nivel de lună. "Părinţii vor plăti anticipat 207 lei pe lună, reprezentând procentul maxim de 20% care le revine din suma de 1.035 reprezentând costul mediu lunar de întreţinere a unui copil de creşă, după care, la sfârşitul fiecărei luni, se va calcula suma datorată pentru fiecare copil în parte în funcţie de numărul de zile în care a fost la creşă", a declarat pentru BIHOREANUL, directoarea Administraţiei Sociale Comunitare Oradea, Arina Moş.

Suma plătită de părinte în plus se va reporta pentru luna următoare, acesta urmând să acopere anticipat doar diferenţa.

Nu va scădea!

Proiectul de hotărâre cu noua formulă de calcul a fost aprobat cu votul consilierilor PNL, în vreme ce opoziţia PSD-UDMR a votat împotrivă.

"Costul mediu pe lună este de 1.035 lei pe copil. Suma a fost stabilită pe baza celor 338 de copii de creşă din anii precedenţi. Acum s-a dublat numărul cererilor, şi s-a ajuns la 780 copii înscrişi pentru cele 500 locuri. Dacă sunt atâtea solicitări, costul mediu se reduce la jumătate şi scade şi contribuţia părinţilor", a spus consilierul UDMR, Kirei Melinda.

Aceasta a cerut reducerea contribuţiei. "Noi propunem menţinerea contribuţiei părinţilor la 8 lei (n.r. la fel ca în anul şcolar precendent) sau reducerea ei la 6 lei", a spus Kirei.

În replică, directorul ASCO, Arina Moş, a explicat că, de fapt, costul mediu se calculează în funcţie numărul copiilor prezenţi la creşă în anul precedent şi nu al celor înscrişi anul acesta.

"Vă rog să faceţi diferenţa între numărul de copiii înscrişi în acest an şi cei care au frecventat creşa anul trecut", a spus Moş.

Potrivit directoarei, din experienţa anilor anteriori, numărul copiilor care frecventează creşa este mult mai mic decât cel al copiilor înscrişi.