Orădenii vor putea să îşi rezerve locul de parcare la domiciliu cu acte în regulă. Consiliul Local a adoptat în şedinţa de joi regulamentul privind atribuirea locurilor de parcare rezidenţiale, normativ retras până acum de trei ori de pe ordinea de zi. Conform regulamentului, municipalitatea va atribui locurile de parcare la solicitarea asociaţiilor de proprietari, urmând ca de împărţirea şi întreţinerea lor să se ocupe exclusiv acestea.

"Nu este o impunere, este o chestiune opţională. Dacă asociaţia de proprietari doreşte acest lucru, semnăm un contract de asociere, dacă nu, nu. Vom acţiona conform principiului "primul venit, primul servit"", a declarat primarul Ilie Bolojan în plenul şedinţei.

Regulamentul adoptat de Consiliul Local prevede că orădenii care deţin un autovehicul vor avea dreptul la un loc de parcare pe apartament în schimbul unei taxe de 90 lei anual. În schimbul acestei sume, orădeanul va avea locul de parcare rezervat zilnic între orele 16-07 precum şi de sâmbătă de la ora 7 până luni dimineaţă la aceeaşi oră.

La licitaţie!

În cazul în care mai mulţi locatari vor dori acelaşi loc de parcare, asociaţia de proprietari îl va scoate la licitaţie, preţul de pornire fiind taxa anuală. Taxa pentru rezervarea locului de parcare la domiciliu va fi colectată de asociaţia de locatari, care va vărsa bugetului local sumele încasate. Pentru serviciile prestate municipalităţii asociaţia îşi va reţine din 10% din încasări, procent din care va finanţa lucrările de întreţinere a locurilor de parcare.

Consilierii locali au adoptat noul regulament cu majoritate de voturi, în ciuda opoziţiei tacite a reprezentanţilor PDL, care s-au abţinut de la vot. Neoficial, democrat-liberalii au motivat că au dubii privire la legalitatea regulamentului.

Taxe de parcare mai mari

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au adoptat rapid şi fără niciun comentariu hotărârea privind impozitele şi taxele pentru anul 2011. Consilierii au votat proiectul în unanimitate, după ce în ultimele două luni impozitele şi taxele locale de anul viitor au fost supuse de mai multe ori dezbaterilor publice, fără să sufere însă transformări majore.

Principalele modificări aduse nivelului impozitelor şi taxelor locale se referă la indexarea lor cu rata inflaţiei. La fel ca anul acesta, municipalitatea va menţine bonificaţia de 8% acordată contribuabililor care îşi sting obligaţiile faţă de bugetul local înainte de finalul primului trimestru. În plus, persoanele juridice vor beneficia de o reducere de la 1,2% la 1,1% a impozitului pe clădirile reevaluate. Măsura a fost luată pentru a creşte atractivitatea municipiului faţă de potenţialii investitori şi pentru a veni în sprijinul agenţilor economici care şi-au reevalut imobilele deţinute.

Dacă taxele şi impozitele aplicate de municipalitate rămân, în principiu, cam la acelaşi nivel, vor creşte în schimb cele practicate de Administraţia Imobiliară Oradea (AIO) şi Regia Autonomă a Pieţelor Agrement şi Salubritate (RAPAS).

Astfel, AIO va majora cu procente între 6% şi 20% taxele de parcare, cel mai bun exemplu fiind taxa pentru rezervarea locului de parcare, care a fost majorată de la 80 lei pe an la 90 lei pe an, înainte chiar ca Primăria să atribuie măcar un loc de parcare.

La fel, RAPAS a majorat de la 8 lei la 10 lei taxa de intrare la Ştrandul municipal, respectiv de la 7 lei la 9 lei intrarea la Ştrandul Ioşia.