Aleşii orădenilor au hotărât, în şedinţa ordinară de miercuri, delimitarea zonelor unitare de încălzire rezervate exclusiv Electrocentrale. Hotărârea a fost adoptată cu 15 voturi "pentru", din partea USL, în opoziţia grupului UDMR, care a formulat mai multe amendamente pe marginea proiectului.

Obiecţiunile formulate de consilierii Ritli Laszlo Csongor şi Huszar Istvan, care propuneau în mare parte modificări de formă ale proiectului de hotărâre, au fost respinse la propunerea primarului Ilie Bolojan, pe considerentul că ar fi fost făcute prea târziu.

"Materialul a fost supus dezbaterii publice, a fost discutat pe comisii, trebuia să se fi făcut atunci propuneri. De principiu voi propune Consiliului Local să respingă amendamentele făcute în ultima clipă la regulamentele mari. Altfel, cu modificări făcute pe picior riscăm să iasă altceva", a afirmat primarul.

Şi târziu, şi cu deficienţe...

Simţindu-se vizat, Huszar Istvan a obiectat, afirmând că proiectul de hotărâre a fost adus la cunoştinţa consilierilor locali prea târziu pentru a mai putea fi analizat temeinic.

"Luni şi marţi am fost în delegaţie. Luni, nu era niciun material pe site-ul Primăriei, iar ieri după-amiază m-am interesat la secretariatul Consiliului Local ce s-a dezbătut în şedinţa pe comisii şi aseară am consultat site-ul şi am constat deficienţe", a spus udemeristul.

Intervenţia lui Huszar nu a impresionat însă maşina de vot a USL. Proiectul de hotărâre a fost supus la vot în forma propusă de municipalitate şi a fost aprobat cu 15 voturi, cu numai unul peste numărul minim permis de lege.

Pe două zone de încălzire

Potrivit studiului de fezabilitate făcut de firma Proiect Bihor, document care a stat la baza Hotărârii Consiliului Local, în Oradea vor exista două zone unitare de încălzire.

În zona unitară A, alimentarea cu energie termică se realizează exclusiv în sistem centralizat, prin racordare la CET. Aceasta constituie arealul conturat de schema constructivă a instalaţiilor, echipamentelor şi construcţiilor producătorului de energie termică, fiind delimitat de reţelele de transport şi distribuţie, incluzând punctele termice şi imobilele alimentate de acesta. Altfel spus, CET va avea exclusivitate asupra pieţei de energie termică în toate zonele în care şi-a tras reţele şi vrea să vândă căldură.

În zona unitară B, alimentarea cu energie termică se va putea realiza şi prin alte sisteme, inclusiv individuale, în care se va putea utiliza orice combustibil sau energie primară. În această zonă vor fi considerate şi imobilele din zona A dacă nu sunt branşate la sistemul centralizat, pentru că deocamdată nu este posibil sau rentabil pentru CET să deservească aceşti consumatori. În schimb, imobilele din zona B care se vor conecta la CET vor trece automat în zona A.

Odată stabilite zonele unitare de încălzire, acestea au devenit obligatorii prin Regulamentul de alimentare cu energie termică a municipiului adoptat de consilierii locali în cadrul aceleiaşi şedinţe.