Consiliul Local a ajustat joi, cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, tarifele pentru parcarea plătită prin SMS.

"La solicitarea operatorilor de telefonie pentru plata prin SMS a tarifelor de parcare, valoarea fără TVA a taxelor trebuie să fie multiplu de 5 euro cenţi, fapt care conduce la ajustarea ci aproximativ +/- 1% a tarifelor respective", se menţionează în raportul de specialitate anexat proiectului de hotărâre.

Astfel, începând din 1 martie, taxa pentru 30 de minute de parcare plătite prin SMS va creşte de la 0,40 euro la 0,42 euro, cea pentru o oră se va majora de la 0,80 euro la 0,83 euro, iar pentru două ore va urca de la 1,60 euro la 1,67 euro.

"Rotunjire" în jos

În paralel, tarifele pentru staţionarea în parcarea supraetajată vor scădea de la 0,60 euro la 0,59 euro pentru o oră, de la 1,20 euro la 1,19 euro pentru două ore şi de la 3,60 euro la 3,57 euro pentru şase ore.

De asemenea, având în vedere faptul că valoarea maximă acceptată pentru plata prin SMS este de 3 euro fără TVA, Consiliul Local a eliminat tariful de 4,5 euro pentru opt ore de staţionare în parcările cu marcaj alb, de lungă durată, şi a introdus unul nou de şase ore, în valoare de 3,57 euro.

Noile tarife sunt valabile inclusiv în parcarea supraetajată de lângă piaţa Rogerius, care începând de luna viitoare va fi cu plată.

Fără gratuităţi

Cu ocazia aprobării tarifelor, consilierul local Huszar Istvan a cerut ca maşinile nepoluante să fie scutite de taxă. "Autoturismele electrice să fie scutite de plata parcării, aşa cum se întâmplă în alte ţări", a propus udemeristul.

Propunerea nu s-a mai materializat, în urma intervenţiei viceprimarului Florin Birta, care a spus că în evidenţele municipalităţii nu există nicio maşină electrică şi figurează doar 50 de autovehicule hibrid.

"Maşinile electrice beneficiază deja de o scutire de 100% la impozit, iar pentru cele hibrid se plăteşte doar 50%, aşa că nu văd de ce ar fi scutite şi de taxele de parcare. O maşină electrică ocupă oricum acel loc de parcare, iar banii încasaţi îi folosim tot pentru construcţia altor parcări", a argumentat edilul.

Gaz, asfaltări, reabilitări...

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au aprobat extinderea reţelei de gaze naturale în zona unitară de încălzire pe porţiuni ale străzilor Calea Aradului, Şoseaua Borşului, Lăcrămioarelor, Caraiman, Ştefan cel Mare, Costa Foru, Piaţa Cetăţii şi Ştefan Zweig.

Aleşii orădenilor au mai votat, rapid şi fără comentarii, acordarea calificativului "Bine" secretarului Consiliului Local Ionel Vila, pentru modul în care a pregătit şedinţele de plen, a aprobat indicatorii tehnico economici pentru asfaltarea curţilor interioare de la patru şcoli orădene şi cei privind lucrările de reabilitare a unui număr de trei clădiri din zona centrală.