Prima şedinţă de Consiliu Local din 2011 a decurs în linişte deplină, fără polemici şi fără emoţii pentru iniţiatorii proiectelor de hotărâri. Reuniţi în şedinţă extraordinară cei 23 de consilieri locali prezenţi la şedinţă, din totalul de 27, au aprobat cu unanimitate de voturi, în doar 34 de minute, toate cele 39 de Hotărâri de Consiliu Local.

Aleşii orădenilor au hotărât astfel, alocarea unei sume de 300.000 lei către FC Bihor, cu titlul de cotizaţie parţială pentru anul 2011, pentru a asigura funcţionarea acestuia în bune condiţii până la adoptarea bugetului Primăriei şi a Consiliului Judeţean, principalii asociaţi în club.

Divorţul costă cât căsătoria

În cadrul aceleaşi întâlniri, consilierii au hotărât modificarea unor taxe şi impozite. Astfel, taxa pentru închirierea sălii "Traian Moşoiu" din incinta Primăriei pentru oficierea cununiei civile în zilele de sâmbătă şi duminică a fost diminuată de la 350 lei la 300 lei. În schimb, Consiliul Local a introdus o taxă nouă, pentru orădenii care decid să divorţeze de comun acord pe cale administrativă, procedură permisă începând cu decembrie 2010.

Aplicând principiul proporţionalităţii cu cheltuielile pe care le presupune căsătoria şi din dorinţa de descuraja înmulţirea divorţurilor pe fondul apariţiei procedurii simplificate în faţa notarului sau ofiţerului stării civile consilierii locali au hotărât să taxeze divorţul pe cale administrativă cu 300 lei.

Taxa de "pedeapsă"

La rândul său Administraţia Imobiliară Oradea a introdus o taxă de 20 lei care se va reţine cu titlul de garanţie de la viitorii deţinători de carduri pre-pay pentru parcare şi o taxă de penalizare în valoare de 50 lei pentru orădenii care au pierdut jetonul eliberat la parcările cu barieră sau cartela de acces.

La fel, având în vedere că municipalitatea a scos la licitaţie concesionarea către agenţii economici doritori a WC-urilor publice din parcurile orădene 1 Decembrie, Libertăţii, Brătianu şi Petofi, consilierii locali au hotărât instituirea tarifului de un leu pe persoană pentru intrarea la toaletele de pe domeniul public. Suma încasată va constitui venit al concesionarului WC-ului public şi se considera ca bază de calcul la plata redevenţei acestuia către municipalitate.

Terenuri mai ieftine

În cadrul aceleaşi şedinţe, consilierii locali au hotărât scăderea de la 43 la 20 euro fără TVA pe metrul pătrat a preţului de vânzare a terenurilor atribuite în amplasamentul din Calea Clujului în baza Legii 15 din 2003, privind sprijinul acordat tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală. Noul preţ a fost adaptat "condiţiilor de piaţă" în urma unei evaluări făcute în ianuarie 2011 de firma IT Business Management şi va fi aplicat tranzacţiilor iniţiate şi aprobate de-a lungul anului 2011.

Evaluatorul şi-a justificat scăderea preţului prin blocajul din ultimii doi ani a crizei imobiliare datorat scăderii puterii de cumpărare, înăspririi condiţiilor de creditare şi deciziei majorităţii actorilor de pe piaţă de a suspenda orice tranzacţie până la clarificarea direcţiei preţurilor.

Casa verde pentru Primărie

La cererea Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Europeană, deliberativul local a aprobat, de asemenea, mai multe proiecte privind trecerea unor instituţii publice de pe încălzirea pe bază de agent termic furnizat de Electrocentrale pe încălzirea cu apă geotermală.

Pe lista instituţiilor pe care municipalitatea vrea să le încălzească pe geotermie se numără: Maternitatea orădeană, Colegiul Tehnic "Mihai Viteazul", Colegiul Tehnic "Traian Vuia", atelierele Colegiului Tehnic "Andrei Şaguna", şi Grădiniţele 28 şi 42 din Oradea.