Blocurile orădene ar putea să se schimbe la faţă. Reunit în şedinţă ordinară, Consiliul Local a aprobat joi indicatorii economici pentru reabilitarea termică a unui număr de 46 de blocuri orădene.

Municipalitatea intenţionează să reabiliteze aceste imobile cu cofinanţare din fonduri europene şi de la bugetul de stat prin intermediului Programului naţional multianual de reabilitare termică. Printre clădirile prinse în pachet se numără blocuri situate în toate cartierele oraşului pe străzi precum Ciheiului, Mareşal Averescu, Aluminei, Moldovei, Zimbrului, Locomotivei, Cazaban, Oneştilor, Italiană şi altele.

După aprobarea indicatorilor economici de către Consiliul Local, documentele vor fi transmise Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională, pentru a putea scrie cereri de finanţare pentru executarea lucrărilor din fonduri europene. Proprietarii apartamentelor din blocurile care vor fi reabilitate vor acoperi, în funcţie de venituri, între 10% şi 30% din valoarea lucrărilor.

Bani pentru salarii

În şedinţa de joi, consilierii locali au mai aprobat rectificarea bugetului local pe anul în curs prin asumarea unor venituri suplimentare la buget. Astfel, municipalitatea a primit prin intermediul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Bihor, cu titlu de cotă parte din TVA, 5,5 milioane lei pentru finanţarea salariilor profesorilor din învăţământul preuniversitar de stat. La fel, a fost suplimentat cu 4 milioane lei, sumă repartizată de DGFP Bihor, bugetul pentru achitarea obligaţiilor de plată faţă de furnizorii de energie termică pentru populaţie.

Cu aceaşi ocazie, Clubul Sportiv Municipal şi-a suplimentat veniturile cu 108.683 lei reprezentând donaţii din partea RDS&RCS şi alte 71.325 lei din partea unor persoane fizice pentru suplimentarea activităţii de polo iar Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea a primit donaţii în valoare de 40.000 lei din partea RDS&RCS, respectiv 20.472 lei din partea Edenred România.

Piaţă cu acoperiş

În cadrul întâlnirii de joi, consilierii locali au mai aprobat indicatorii economici pentru reparaţia capitală a acoperişului halei de legume din Piaţa Cetate.

Investiţia este estimată la circa 58.867 euro cu TVA inclus şi are ca scop asigurarea condiţiilor minime pentru comercializarea de fructe şi legume în condiţii civilizate. În cadrul lucrărilor se vor monta printre altele peste 2.000 de metri pătraţi de învelitoare de tablă, 620 metri de astereală din lemn, 110 metri de jgheaburi şi circa 7.670 kilograme de confecţii metalice.