Patru case, trei construcţii anexe, trei garduri, o instalaţie de udat gazonul şi 10 proprietăţi cu 5.487 metri pătraţi de teren liber vor fi expropriate pentru a face loc viitorului drum rapid care va lega, de-a lungul liniei ferate, străzile Făcliei şi Bihorului.

Consiliul Local a aprobat în şedinţa de joi, în ciuda opoziţiei reprezentanţilor UDMR, primul tronson al coridorului de expropriere delimitat de strada Făcliei şi dealul Ciuperca.

Pe fondul nemulţumirilor proprietarilor caselor şi terenurilor luate în vizor de municipalitate, consilierii UDMR au votat împotriva exproprierii, proiectul fiind aprobat cu numai două voturi peste limita prevăzută de lege, cu concursul consilierilor PDL, care au votat alături de USL.

Preţuri bune, comunicare proastă...

Reprezentanţii UDMR şi-au motivat opoziţia nu atât prin faptul că exproprierea ar fi o măsură injustă, ci prin faptul că orădenii afectaţi de această măsură nu au fost suficient de bine informaţi de municipalitate.

"Am înţeles că preţurile oferite pe metrul pătrat sunt bune, dar avem deficienţe cu ajungerea informaţiei la cetăţean, am vorbit cu oamenii şi nu ştiu cu cât vor fi despăgubiţi, aşa că sunt nemulţumiţi", a spus consilierul Pasztor Sandor.

Potrivit raportului de specialitate, terenul va fi expropriat la un preţ de 24,4 euro pe metrul pătrat, iar construcţiile - la preţuri de peste 286 euro pe metrul pătrat, suma totală alocată prin buget acestei acţiuni ridicându-se la 2,1 milioane lei.

Sonde nu, facilităţi da!

În cadrul şedinţei de joi, consilierii locali l-au mai mandatat pe primarul Ilie Bolojan să facă toate demersurile legale necesare pe lângă Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru scoaterea teritoriului administrativ al municipiului din perimetrul de exploatare, dezvoltare şi explorare a resurselor petroliere şi a gazelor de şist.

Măsura, aprobată cu unanimitate de voturi şi fără comentarii, are ca scop protejarea resursei de apă geotermală de sub oraş care ar putea fi contaminată cu produse petroliere.

Tot fără comentarii au aprobat aleşii şi facilităţile fiscale acordate investitorilor din parcurile industriale ale Oradiei. Schema de ajutor de stat potrivit căreia firmele stabilite aici erau scutite de impozitele pe clădiri şi terenuri a expirat la sfârşitul anului 2013, dar, potrivit normativelor în vigoare, administraţiile locale pot prelungi acordarea acestor facilităţi până la 30 iunie 2014. Astfel, pentru a sprijini investitorii stabiliţi la Oradea, şi Consiliul Local s-a folosit de această prevedere.

Podul Ferdinand intră în reparaţii

Spre deosebire de alte puncte de pe ordinea de zi, reabilitarea podului Ferdinand, investiţie imperios necesară având în vedere starea acestuia, a trezit discuţii prelungite.

Consilierul local Iulius Delorean (UDMR) a atras atenţia asupra faptului că valoarea estimată a lucrărilor ar fi prea mică ,iar Cristian Puşcaş (PDL) a cerut amânarea adoptării proiectului de hotărâre pe considerentul că, întrucât lucrarea nu are avizul Comisiei Monumentelor, indicatorii tehnico-economici din documentaţia tehnică sunt doar orientativi.

În replică directorul tehnic al Primăriei, Mircea Ghitea, a arătat că indicatorii tehnico-economici au fost stabiliţi de o firmă de profil şi a arătat că întârzierea aprobării acestora va afecta lucrările care vor avea loc anul acesta în centrul oraşului.

"Faptul că nu există încă avizul Comisiei Monumentelor nu va împieta asupra valorii estimate, pentru că se ştie ce lucrări trebuie făcute. Noi vrem să reabilităm un pod, nu cred că ni se va spune să îl lăsăm aşa. În schimb blocarea acestui proiect doar aşa ca să îl blocăm ne va pune în imposibilitatea de a lucra la pod în paralel cu lucrările la Piaţa Unirii", a spus Ghitea.

Potrivit indicatorilor tehnico - economici ai investiţiei, reabilitarea podului va costa 7,4 milioane lei, cu TVA inclus, investiţie care va fi suportată din bugetul local. Având în vedere starea de degradare a dispozitivelor de acoperire a rosturilor, a tablierului metalic dar şi a pilelor şi culeielor din structura de rezistenţă ,starea podului Ferdinand a fosta catalogată ca "nesatisfăcătoare" în cadrul unei experize tehnice comandate de municipalitate în 2013.