După ce clădirile din centrul istoric au fost reabilitate sau măcar acoperite cu plase pentru a deveni şantier, pe viitor schelele se vor muta pe arterele intens circulate din vecinătate.

Consilierii locali au hotărât joi, cu unanimitate de voturi, extinderea obligativităţii reabilitării faţadelor de la limita centrului pietonal la arealul extins al bulevardelor care duc la obiective turistice precum sinagoga din strada Primăriei, viitorul Muzeu al Masoneriei din Calea Armatei Române sau cel Art Nouveau din strasa Iosif Vulcan.

Spre exemplu, dacă până de curând în cea de a doua etapă de reabilitare a clădirilor programată pentru perioada 2014 – 2020 strada Republicii era cuprinsă cu tronsonul delimitat de Piaţa Ferdinand şi Bulevardul Magheru, noile prevederi au extins arealul de la Piaţa Ferdinand până la intersecţia cu Parcul Petofi, inclusiv cu Liceul Ortodox Roman Ciorogariu. În plus, de la Parcul Petofi arealul a fost extins din strada Republicii până la intersecţia cu strada Menumorut.

Măsura a fost luată pe de o parte pentru a extinde procesul de reabilitare la zone care nu au fost considerate încă prioritare, iar pe de altă parte pentru a permite şi locuitorilor din noile zone să beneficieze de facilităţile acordate de municipalitate proprietarilor dispuşi să investească în îmbunătăţirea calităţii imobilelor pe care le deţin.

1,5 milioane lei pentru CET

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali au aprobat indicatorii tehnico economici pentru alte trei investiţii în CET. Investiţiile în Termoficare se vor ridica la circa 1,5 milioane lei.

Acestea vizează reabilitarea acoperişurilor de la 20 de puncte termice din oraş pentru a evita deterioarea clădirilor şi a aparaturii, achiziţia de separatoare de nămol pentru a proteja pompele de pe circuitul de termoficare şi echipamentele de pe circuitul hidraulic de suspensiile din agentul termic şi montarea unui degazor termic cu o capacitate de 200 mc pe oră pe reţelele din CET pentru a trata apa de adaos astfel încât să nu pună în pericol funcţionarea noii centrale pe gaz.

Investiţia în instalaţia de degazare este estimată la 4,6 milioane lei cu TVA inclus, este cea mai consistentă, şi va avea un termen de execuţie de şapte luni.

Gaz pe strada Colinelor

Cu ocazia întâlnirii, aleşii orădenilor au mai aprobat extinderea cu o jumătate de kilometru a reţelei de gaz din strada Colinelor.

Racordarea noii reţele se va face din reţeaua existentă la intersecţia străzilor Colinelor şi Răspântiilor. Noua conductă va traversa străzile Colinelor, Arhimede şi Răspântiilor şi va avea 33 de racorduri la consumatorii din zonă care au solicitat racordarea la reţeaua de gaz.

Conform Hotărârii de Consiliu Local 864 din 2013 privind zonele unitare de încălzire, strada Colinelor este situată în zona unitară B în care asigurarea cu energie termică se realizează prin alte sisteme, inclusiv individuale, de producere a energiei termice utilizând orice fel de combustibil sau energie primară.

Şedinţa de joi s-a încheiat cu un moment de reculegere în memoria fostului consilier local, Adelina Coste, care a decedat în urmă cu două săptămâni, suferind de cancer.

Coste l-a contracandidat la ultimele alegeri, din partea PSD, pe primarul Ilie Bolojan după care, în noiembrie 2016 a fost aleasă deputat pe listele partidului. "Vă rog să transmiteţi condoleanţele noastre familiei", le-a cerut liberalul Mihai Maci reprezentanţilor PSD prezenţi în sală.