Reuniţi vineri după amiază în şedinţă extraordinară, consilierii locali au aprobat în cadrul unei şedinţe fulger nu mai puţin de 12 hotărâri în doar 30 de minute. Şedinţa a decurs fără polemici între reprezentanţii partidelor policite şi ar fi fost şi mai scurtă dacă medicul Nicuşor Lepădatu, ales pe listele PDL, nu ar fi avut câteva sugestii pe marginea proiectului privind înfiinţarea la Oradea a unui Centru Integrat pentru Tratamentul Cancerului.

"Nu ştiu dacă nu ar fi trebuit să ne gândim mai bine şi să facem la Oradea o clinică universitară oncologică, doar avem aici Facultatea de Medicină, pentru a ne asigura rezerva de cadre necesară unei astfel de instituţii sanitare", a afirmat consilierul Lepădatu.

În replică, primarul Ilie Bolojan a afirmat că într-o astfel de acţiune răspunderea trebuie să fie proporţională cu capacitatea de a lua decizii. "Normal că ne vom consulta cu Facultatea de Medicină în anumite probleme, dar decizia va trebui să aparţină Primăriei pentru că în cazul în care lucrurile nu vor merge bine, se va cere demisia primarului, a directorului şi în niciun caz a decanului Facultăţii de Medicină", a afirmat primarul.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu 20 de voturi "pentru" dintre cei 21 de consilieri prezenţi, doctorul Nicuşor Lepădatu preferând să se abţină de la vot.

Conform estimărilor municipalităţii, investiţia în noul centru se ridică la 5,8 milioane euro cu TVA inclus şi urmează să fie finanţată de la bugetul Ministerul Sănătăţii şi bugetul local. Suma va fi folosită pentru achiziţionarea unui accelerator liniar dual energy, a unui stimulator CT, a unui pachet complet de dispozitive dizometrice pentru radioterapie, a unor sisteme de imobilizare şi a altor dotări necesare centrului.

Au preluat Spitalul Judeţean

În cadrul şedinţei de vineri, consilierii locali au mai aprobat cu unanimitate de voturi preluarea managementului Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă de la Consiliul Judeţean la Consiliul Local. Consilierii judeţeni şi-au dat încă de săptămâna trecută acordul pentru predarea spitalului către municipalitate, transferul urmând acum să fie aprobat şi de Ministerul Sănătăţii.

Primarul Ilie Bolojan contează pe sprijinul ministrului Cseke Attila, bihorean de origine, şi se aşteaptă ca Hotărârea de Guvern pentru transferul spitalului să fie promovată fără probleme. "Avem acum această conjunctură favorabilă, beneficiem de sprijinul Ministerului Sănătăţii şi sper să ştim profita de el. Spitalul Judeţean nu are autorizaţie de funcţionare datorită numărului prea mare de paturi şi generează pierderi pe care va trebui să le stopăm", a declarat Bolojan.

Pentru diminuarea pierderilor municipalitatea va închide Staţionarul II din strada Republicii şi va strămuta unele secţii la Spitalul Municipal. De asemeni, pentru ca să poată primi aviz de funcţionare instituţia sanitară îşi va reduce numărul de paturi de la 700, câte sunt în prezent, la cel mult 500.

Cu unanimitate

Tot cu unanimitate de voturi, consilierii locali au aprobat şi ultimele documente privind proiectul Aparegio referitoare la extinderea în judeţ a reţelelor de apă şi canalizare aparţinând Companiei de Apă Oradea. Investiţia în valoare de 83,2 milioane euro urmează să fie finanţată prin Programul Operaţional Sectorial Mediu al Uniunii Europene şi contribuţia comunităţilor locale.

Pe ordinea de zi a întâlnirii au mai figurat rectificarea bugetului local prin strămutarea unor sume din buget pentru urgentarea lucrărilor de reabilitare şi modernizare a ambulatoriului Spitalului de Obstetrică şi Ginecologie şi prelungirea până în decembrie 2012 a termenului de finalizare a lucrărilor la complexul Oradea Plazza. Ambele proiecte au fost adoptate cu unanimitate de voturi.