Municipalitatea face demersuri pentru amenajarea unui nou parc în cartierul Oncea. Consilierii locali au hotărât joi, cu unanimitate de voturi, preluarea de la Direcţia pentru Agricultură Bihor a unei suprafeţe de 6.000 metri pătraţi de teren situat în strada Ion Bogdan.

Decizia a fost luată pentru ca Primăria să poată face demersuri pentru iniţierea unei Hotărâri de Guvern în urma căreia imobilul, pe care se găsesc cinci construcţii abandonate, foste magazii de pesticide, un şopron metalic, un garaj şi altele, să poată fi preluat de municipalitate.

S-au răzgândit!

Iniţial, proiectul de hotărâre a fost respins, întrunind doar 17 voturi din minimul de 18 impus de lege, datorită opoziţiei consilierilor UDMR care au votat "împotrivă". Reprezentanţii opoziţiei s-au răzgândit la intervenţia primarului Ilie Bolojan.

"Prin nevotarea acestui material nu putem începe demersurile pentru transferul terenului de la Ministerul Agriculturii în proprietatea municipiului. Practic, primim 6.000 metri pătraţi de teren ca să facem acolo un parc cu o suprafaţă totală de două hectare pentru locuitorii din cartierul Oncea", a spus edilul.

La intervenţia primarului, consilierul local Pasztor Sandor a cerut revotarea materialului, acesta fiind adoptat cu unanimitate de voturi. "Noi am avut o problemă cu faptul că materialul nu a fost postat spre consultare, pe site-ul Primăriei, înaintea şedinţei de Consiliu Local, nu cu preluarea terenului pentru amenajarea unui parc", a spus Pasztor.

Teren mai scump...

În cadrul aceleiaşi întâlniri, consilierii locali au mai aprobat actualizarea preţului la care Administraţia Imobiliară Oradea va vinde terenurile cu construcţii situate pe străzile George Emil Palade, Ştefan Odobleja şi Gabor Jozsef din Cartierul Europa. Potrivit evaluării făcute de firma Alasso Company, începând din acest an, preţul pe metrul pătrat va fi de 25 euro fără TVA.

Consiliul Local şi firma Impact au încheiat în anul 2004 un contract de asociere în care suprafaţa de 81.200 metri pătraţi de teren, reprezentând 298 de parcele ocupate de case, a fost evaluată la 16 euro plus TVA. Contractul între părţi a expirat în 2008, iar un număr de 78 loturi, reprezentând circa 21.000 metri pătraţi de teren cu construcţii, a rămas în portofoliul Administraţiei Imobiliare Oradea, care le scoate la vânzare.

Primăria vrea sală polivalentă

Tot în şedinţa de joi, aleşii orădenilor au mai aprobat modificarea actului adiţional al contractului de vânzare cumpărare încheiat între municipalitate şi firma Tony Invent în 2008. La acea dată, Tony Invent a depus o garanţie de 981.240 lei la licitaţia pentru achiziţionarea unei suprafeţe de 191.292 metri pătraţi în strada Ogorului, peste drum de Cartierul Europa.

Ulterior, pe fondul declanşării crizei economice, compania a reuşit să plătească doar primele două rate aferente unei suprafeţe de 104.000 metri pătraţi, şi a anunţat că va renunţa la achiziţionarea diferenţei. Pe cale de consecinţă, cumpărătorul a cerut Consiliului Local să aprobe eliberarea garanţiei aferente suprafeţei de teren cumpărate prin cele două rate. Cererea firmei a fost aprobată cu unanimitate de voturi.

Primarul Ilie Bolojan le-a spus consilierilor locali că suprafaţa nevândută va fi introdusă în domeniul public, pentru a fi protejată de intervenţiile geambaşilor de terenuri care le-ar putea revendica în contul altor terenuri. Municipalitatea vrea să construiască pe acest amplasament o sală de sport.

"Vom trece terenul în domeniul public. Acesta va fi pus la dispoziţie pentru construirea unei săli de sport de o mult mai mare capacitate decât actuala sală polivalentă din cartierul Ioşia", a declarat primarul. Edilul a spus că municipalitatea face demersuri pentru finanţarea unei astfel de investiţii prin fonduri europene în următorul ciclu bugetar.