Oradea are începând de joi o strategie clară de dezvoltare urbanistică pentru următorii zece ani. Consiliul Local a aprobat, în şedinţă extraordinară, Planul Urbanistic General al municipiului, care prevede printre altele lărgirea străzilor Avram Iancu şi Sucevei prin demolarea unui rând de case.

PUG "demolator"

Decizia, deşi intens disputată în spaţiul public, i-a luat prin surprindere pe reprezentanţii opoziţiei. "Prevederile din PUG referitoare la strada Avram Iancu pot fi interpretate ca o lăţire a străzii prin demolarea unuia dintre fronturile de case?", a întrebat udemeristul Kiss Gabor.

Răspunsul a venit din partea primarului Ilie Bolojan. "Da, cu condiţia de a realiza în prealabil un Plan Urbanistic Zonal care să ajungă pe masa Consiliului Local, şi care abia după ce a fost aprobat să genereze alte efecte", a zis edilul.

Potrivit primarului, în primă instanţă orădenii nu vor mai putea construi pe acelaşi amplasament, şi doar după ce municipalitatea va avea toate aprobările pentru reconfigurarea zonei, inclusiv de la Ministerul Culturii, se vor face exproprieri şi demolări de case.

Potrivit PUZ-ului, în jurul zonei centrale se va amenaja un inel ocolitor pe direcţia străzilor Decebal, Dacia, Republicii, General Magheru, cu trecere prin turbogiraţie şi revenire în Decebal prin strada Sucevei. Pentru fluidizarea circulaţiei, aceasta din urmă va trebui lărgită la două benzi pe sens.

Perpendicular pe inelul ocolitor ar urma să fie amenajată o pietonală lărgită care să lege zona centrală de campusul universitar, lucru posibil doar prin mutarea actualului front al străzii Avram Iancu în drept cu intrarea la unitatea de pompieri.

Muzeul masonilor

Tot în şedinţa de joi, consilierii locali şi-au dat acordul de principiu pentru demararea procedurii de transmitere din domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Finanţelor Publice în domeniul public al municipiului Oradea a fostei clădiri a Vămii Oradea.

Transferul imobilului se va face prin Hotărâre de Guvern, iar ministerul a cerut completarea documentaţiei cu situaţia juridică actuală a imobilului, în condiţiile în care extrasul CF anexat la dosar nu reflecta acest lucru. Documentaţia a fost completată şi urmează să fie retrimisă MFP pentru ca municipalitatea să poată intra în posesia clădirii.

Primăria vrea să reabiliteze imobilul şi să amenajeze aici un muzeul al francmasoneriei în condiţiile în care clădirea din strada Armatei Române 4 este singura din Oradea ridicată în stil masonic. Construit între anii 1901 şi 1902 ca sediu al unei loje, imobilul se remarcă prin porticul mărginit de doi pilaştri laterali, cu două coloane centrale şi absenţa ferestrelor de pe faţada principală.

Din manej, sală multifuncţională

Tot în vederea unei reabilitări ulterioare, Consiliul Local a aprobat planul de amplasament al fostului manej din ansambul Cazarma Husarilor din Piaţa Cazărmii 17.

Construcţie aflată pe lista monumentelor istorice orădene, manejul urmează să fie reabilitat în baza unui proiect european şi reintrodus în circuitul turistic.

Conducerea municipalităţii ia în calcul varianta de a amenaja aici o clădire multifuncţională care să poată fi folosită pentru organizarea de evenimente atât de Liceul Teoretic German Friedrich Schiller din vecinătate, cât şi de municipalitatea orădeană.