Întrunit în şedinţă extraordinară, ultima din acest mandat, Consiliul Local a aprobat miercuri contractul de finanţare încheiat între Primărie, Aeroport şi firma Ryanair pentru reluarea a curselor aeriene externe din Oradea.
"N-am avut timp să studiem..."
Hotărârea a fost luată, rapid şi fără comentarii, cu voturile reprezentanţilor PNL şi PSD, în vreme ce consilierii UDMR s-au abţinut de la vot.
"Am primit contractul în ultima clipă. E vorba de 112 de pagini pe care n-am avut timp să le studiem", a declarat pentru BIHOREANUL Kirei Melinda, liderul grupului UDMR.
În plus, potrivit reprezentantei Uniunii, documentul este lovit de clauze de confidențialitate.
"Contractul este apărat de clauze de confidenţialitate. La articolul 11 părțile se obligă să nu dea informații terților, ori, mie nu-mi pare corect să dai unei firme un ajutor financiar de 800.000 euro din bani publici şi documentele să fie confidenţiale", a argumentat Kirei.
Totul la vedere...
Contactat de BIHOREANUL, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune, Mihai Jurca, însărcinat de primarul Ilie Bolojan cu perfectarea contractului, a declarat că acesta a fost făcut public în integralitatea sa.
"Nici vorbă să fie clauze de confidenţialitate. De altfel, aceasta a fost şi condiţia pe care am pus-o când am demarat discuţiile cu Ryanair: «Este vorba de bani publici, aşa că toate documentele trebuie vor fi la vedere»", a spus Jurca.
Directorul APTOR neagă faptul că contractul ar fi atât de stufos precum invocă reprezentantul UDMR.
"Documentul are într-adevăr 130 de pagini, dar contractul în sine nu este mai lung de zece. Diferenţa o reprezintă o suită de documente administrative pe care le-am anexat tocmai pentru o transparenţă maximă", a declarat directorul.
Prima "schemă" din ţară...
Potrivit contractului de finanţare încheiat între municipalitatea orădeană, Aeroport şi firma Ryanair, municipalitatea orădeană va aloca 800.000 euro pentru cofinanţarea a minimum patru zboruri externe în baza unei scheme de ajutor de stat aprobată pentru combaterea efectelor Covid-19.
"Oradea este prima municipalitate din ţară care a implementat o astfel de schemă de ajutor de stat. Sunt mai multe administraţii locale care au iniţiat astfel de demersuri, dar niciuna dintre ele nu le-a dus deocamdată la bun sfârşit", a declarat pentru BIHOREANUL primarul Ilie Bolojan.
Conform înţelegerii, operatorul şi-a asumat asigurarea legăturii aeriene cu patru destinaţii externe prin câte două zboruri săptămânale.
După cum a anunţat marţi compania, cele patru destinaţii sunt Londra Stansted, Milano Bergamo, Bologna şi Dusseldorf Weese.
Zborurile revin din decembrie...
Durata de derulare a contractului este de minim 12 luni, iar primul zbor de pe aeroportul Oradea va avea loc odată cu lansarea programului de iarnă, înainte de 31 decembrie.
Ajutorul de stat se va acorda în două tranşe egale, în valoare de 400.000 euro, din care prima în cel mult 45 de zile de la semnarea contractului, iar cea de-a doua în martie 2021.
Ryanair se va obliga faţă de municipalitatea orădeană, printr-o scrisoare de confort, să restituie integral ajutorul primit şi să suporte penalităţile aferente în cazul în care încalcă obligaţiile asumate.
În cazul în care autorităţile vor decide suspendarea zborurilor, pe fondul restricţiilor impuse de criza sanitară, contractul va fi suspendat şi reluat după ridicarea interdicţiilor.
Campanie de promovare
Tot în şedinţa de marţi, şi tot cu abţinerea UDMR, Consiliul Local a hotărât alocarea majorarea cotizaţiei alocate Asociaţiei pentru Promovarea Turismului în Oradea şi Regiune cu 1,69 milioane lei.
Banii vor fi folosiţi pentru finanţarea unei campanii de promovare a Oradiei ca şi destinaţie turistică în cele patru oraşe cu care va avea legături aeriene.