Consiliul Local a botezat în şedinţa de marţi opt străzi noi înfiinţate în zona perdelei forestiere din Cartierul Tineretului, dar şi pe dealurile din jurul oraşului.

Spre exemplu în zona perdelei forestiere de pe Calea Clujului au fost denumite străzile Emile Zola, George Bacovia şi Emil Cioran, iar în imediata apropiere, artera care porneşte din strada George Bacaloglu şi se termină cu drum înfundat, a fost botezată Eugen Lovinescu.

În ceea ce priveşte străzile înfiinţate pe dealurile oraşului, aleşii le-au botezat Arhimede (n.r. paralelă cu Colinelor), Hovany Gyula (între Piatra Craiului şi Livezilor), Dante Aligheri (între Livezilor şi Calea Adevărului) şi Vasile Goldiş (din Calea Adevărului).

Noile denumiri de străzi nu au fost pe placul reprezentanţilor UDMR care au preferat să se abţină de la vot.

"Până acum am avut o regulă nescrisă ca una din patru sau una din cinci străzi să fie cu denumire în limba maghiară", a protestat consilierul Kiss Gabor.

De altfel, alesul a şi cerut ca reprezentanţii municipalităţii să renunţe la una dintre denumirile în limba română pentru una în maghiară care să fie luată din lista cu denumiri de străzi aprobate deja de Consiliul Local şi ţinute în rezervă.

În replică, primarul Ilie Bolojan a spus că nu are cunoştinţă de regula invocată de Kiss şi a refuzat înlocuirea unui nume de stradă propus de municipalitate. "Nu există nicio impunere ca tot la patru străzi să punem o denumire maghiară. O să constataţi în schimb că şi în anii următori la atribuirile de denumiri de străzi vom ţine cont de o realitate demografică şi una locativă", a spus ediul.

Bolojan a dat de înţeles că în alianţei UDMR - PSD care a adus Uniunea la putere în Consiliul Judeţean şi în opoziţie la Consiliul Local municipalitatea va ţine seama în continuare de sensibilităţile comunităţii maghiare orădene.

Edilul a spus că denumirile în maternă vor fi atribuite mai ales în cartierele cu mulţi etnici maghiari, cum este Episcopia sau Podgoria.

De altfel, şi în şedinţa de marţi, una din străzile de pe deal a primit numele fostului director al Academiei de Drept Oradea, cu drepturi de decan între anii 1919 - 1920, Hovany Gyula.