Şedinţa de joi a Consiliului Local, ultima din acest an, a început cu un concert de colinde şi cântece de Crăciun susţinut, preţ de 20 de minute, de Corul Veteranilor, corul de copii al Colegiului Naţional “Octavian Goga” şi ansamblul de clopoţei Hosana din Oradea.

Înainte de intrarea în ordinea de zi, consilierul local Iulius Delorean a cerut deliberativului local un moment de reculegere. “De fapt, acesta ar trebui să fie cel mai important punct de pe ordinea de zi, pentru că dacă nu ar fi fost acei oameni care au murit la revoluţie noi nu am fi fost astăzi aici şi nu ne-am putea juca de-a la politica”, a spus Delorean. Cererea consilierului UDMR a fost acceptată fără comentarii.

Tot fără comentarii şi cu majoritate de voturi au fost adoptate majoritatea proiectelor de hotărâre de pe ordinea de zi. Astfel, consilierii locali au majorat parte din taxele de parcare. Începând de anul viitor, costul unui tichet de parcare cu durata de o oră a fost majorat de la 1,8 lei la 2 lei, abonamentul pe trei luni a fost scumpit de la 136 la 150 lei, iar abonamentul de parcare pentru un an va costa 550 lei în loc de 500 lei. În schimb, tarifele pentru abonamentele de parcare pentru TIR-uri au fost menţinute la acelaşi nivel, sau chiar diminuate. De pildă abonamentul pe o lună pentru staţionarea în parcări amenajate a fost ieftinit de la 200 la 150 lei.

În şedinţa de joi, Consiliul Local a mai hotărât contractarea unei finanţări rambursabile în valoare de 10,3 milioane euro pentru asigurarea utilităţilor viitorului parc industrial din Şoseaua Borşului. Municipalitatea orădeană este nevoită să facă acest împrumut pentru a asigura cofinanţarea proiectului privind amenajarea parcului industrial Eurobusiness Oradea, proiect în valoare de 23,7 milioane euro, din care 9,6 milioane euro constituie grant acordat de Uniunea Europeană. Împrumutul va fi contractat pe o perioadă de 15 ani, cu 3 ani de graţie la plata ratelor.

Un alt punct important de pe ordinea de zi l-a mai constituit modificarea la propunerea Adminstraţiei Social Comunitare a punctajelor pentru acordarea de locuinţe. Departajarea celor 43 de dosare depuse în perioada 15 ianuarie – 15 octombrie se va face în funcţie de 11 criterii printre care numărul de copii, gradul de handicap al solicitantului, veniturile, vechimea dosarului şi altele. Spre exemplu, familiile care au mai mult de patru copii şi persoanele evacuate din locuinţele retrocedate primesc cel mai mare punctaj, patru puncte, iar cu trei puncte sunt notate familiile cu trei copii şi tinerii provoniţi din instituţiile de ocrotire socială.