Zborurile Ryanair de pe Aeroportul Oradea au fost amânate până pe 15 iulie, decizia fiind de acum oficială.

Cinci luni de amânare

Consiliul Local a hotărât joi, cu votul consilierilor PNL şi PSD, amânarea lansării curselor conform contractului încheiat cu firma irlandeză low-cost programată pentru această săptămână.

"Având în vedere obligativitatea cetăţenilor din Regatul Unit de a intra în carantină la întoarcerea din România, am stabilit cu Ryanair ca lansarea zborurilor să fie amânată de la data de 28 februarie pentru15 iulie, când considerăm că, în urma vaccinării populaţiei din ţările europene şi a imunităţii dobândite de cei care care au trecut prin boală, se vor ridica unele restricţii care se referă la călătorii", a declarat primarul Birta, joi, în cadrul unei conferinţe de presă care a precedat şedinţa de Consiliu Local.

Birta a spus că nu există niciun impediment legal pentru deschiderea curselor. "Zborurile puteau fi reluate, dar foloseam aceşti bani doar ca avioanele să circule goale", a spus Birta.

"Vorbim vorbe"

Așa cum BIHOREANUL a mai scris, despre această situație se discuta încă de la începutul lunii februarie. Totuși, decizia amânării zborurilor a fost privită prost de opoziţia din Consiliul Local. Reprezentanţii UDMR au spus din start că nu vor vota proiectul supus dezbaterii.

"Noi o să votăm împotrivă şi nu pentru că avem ceva împotriva amânării ci (n.r. avem ceva) cu însăşi schema de sprijin. Considerăm că legalitatea acestei scheme nu e tocmai corectă, nu e perfect legală ca şi temei juridic", a declarat consilierul UDMR Kadar Hunor.

Consilierul a spus că UDMR contestă plata sumei de 800.000 euro, ca sprijin financiar pentru companie, în condiţiile în care aeronavele acesteia pot zbura inclusiv goale.

Chiar dacă au votat proiectul, reprezentanţii PSD au arătat că Aeroportul se confruntă acum cu aceleaşi dificultăţi ca în vara anului trecut, când PNL-iștii atacau public conducerea PSD-UDMR a Consiliului Judeţean Bihor de neimplicare în salvarea acestuia.

"M-am informat şi în această perioadă s-au rezervat între 5 şi 17 locuri pe un avion, ceea ce este foarte puţin. Chiar dacă de pe alte aeroporturi se zboară, ne cramponăm (n.r. de reluarea zborurilor) doar pentru că nu vrem să recunoaştem că Oradea nu are o cerere atât de mare. În loc să atacăm sursa acestei probleme, noi vorbim vorbe", a avertizat liderul grupului PSD, Emilian Pavel.

"Dacă nu zboară, nu e plătită..."

Prezent la dezbaterile din plen, primarul Florin Birta s-a văzut nevoit să intervină. Edilul a arătat că municipalitatea a plătit firmei, conform contractului, doar prima tranşă de bani, iar a doua va fi eliberată doar la reluarea zborurilor.

"Dacă Ryanair nu va opera cursele nu va mai primi niciun ban", a spus primarul.

Mai mult, municipalitatea a solicitat o scrisoare de garanţie bancară în baza căreia îşi va recupera banii plătiţi în cazul în care Ryanair nu îşi onorează obligaţiile.

Potrivit înţelegerii, compania low-cost urma să opereze 4 zboruri internaţionale de la Aeroportul Oradea, cu două frecvenţe pe săptămână, spre Londra (Stansted), Milano (Bergamo), Bologna şi Dusseldorf (Weeze).

Iniţial, cursele operate de Ryanair, cu un sprijin financiar de 800.000 de euro din partea Primăriei Oradea, trebuiau să pornească în decembrie 2020, fiind amânate pentru finalul lunii februarie, iar acum pentru 15 iulie.