Cimitirul municipal se măreşte. Consilierii locali au aprobat în şedinţa de miercuri, cu unanimitate de voturi, extinderea suprafeţei acestuia cu 5,7 hectare, spaţiu suficient pentru amenajarea unui număr de 4.300 noi locuri de veci.

Iniţial, printr-o hotărâre din 2009 aleşii au aprobat indicatorii tehnico - economici pentru parcelarea, desecarea şi amenajarea a 10 hectare de teren pentru a fi adăugate cimitirului, dar, ca urmare a lucrărilor de realizarea a unei noi căi de acces dinspre Piaţa 22 Decembrie, inclusiv a unui pod peste Peţa şi a unui drum de acces dinspre strada Universităţii suprafaţa a fost diminuată cu circa 4,6 hectare.

Conform indicatorilor economici ai lucrării de parcelare, desecare şi amenajare pentru extinderea cimitirului cu 5,7 hectare valoarea totală a investiţiei se ridică la 3,9 milioane lei. Aceasta va implica printre altele amenajarea a 2,3 kilometri de drum de incintă, 736 metri liniari de împrejmuiri, construcţia a patru podeţe şi extinderea reţelei de canalizare menajeră (100 metri), a reţelei de drenaj (1.650 metri) şi a reţelei de apă (600 metri). Durata de realizare lucrărilor a fost stabilită la opt luni.

Cimitirul ocupă în prezent 65 de hectare de teren cu 115 parcele cu alei asfaltate, energie electrică şi reţea de apă în proporţie de 30%, fiind una dintre cele mai extinse zone verzi din municipiu.

Lipsesc 20 hectare de verdeaţă!

În şedinţa de miercuri consilierii locali şi-au asumat şi datele din "registrul local al spaţiilor verzi" cunoscut popular sub numele de cadastrul verde, lucrare făcută de firma orădeană Geodis. Lucrarea, a cărei documentare a durat doi ani, prevede că la o populaţie de 204.000 locuitori în Oradea există 510 hectare de spaţii verzi ceea ce înseamnă o suprafaţă de 25 metri pătraţi de verdeaţă pe cap de locuitor.

Inventarul complet arată că la o suprafaţă administrativă de 11.610 hectare de teren municipiul deţine 501 hectare de zone verzi amenajate, 66 hectare de zone verzi degradate şi 87 hectare de cimitire. Cum reglementările în domeniu spun că suprafaţa minimă de spaţiu verde pe cap de locuitor este de 26 metri pătraţi, la nivelul municipiului se înregistrează un deficit de 20 hectare de verdeaţă. Municipalitatea intenţionează să elimine acest deficit în următorii patru - cinci ani prin amenajarea de parcuri şi realizarea de împăduriri.