Fuziunea prin absobţie a localităţilor Oradea şi Sînmartin are contestatari inclusiv în Consiliul Local. Deliberativul local a hotărât joi, cu numai 14 voturi "pentru" din totalul de 21 de consilieri locali prezenţi la şedinţă, ca în cazul unificării celor două localităţi, impozitele datorate de locuitorii fostei comune să rămână nemodificate vreme de 10 ani.

Proiectul s-a lovit de opoziţia grupului PSD, susţinut şi de unii consilieri ai UDMR. "Cum se va legifera strategia de alipire cu această prevedere de menţinere a impozitelor la acelaşi nivel, ştiut fiind că nu există nicio prevedere legală în acest sens?", a întrebat PSD-ista Adelina Coste.

Primarul Ilie Bolojan a spus că facilităţile fiscale promise locuitorilor din Sînmartin, Băile Felix şi Băile 1 Mai, ale căror impozite se vor alinia la nivelul din Oradea în termen de 5 ani după expirarea perioadei de graţie, vor fi cuprinse în legea care va valida referendumul.

Tot aici va figura prevederea că localităţile Cihei, Cordău, Rontău, Betfia şi Haieu vor deveni sate aparţinătoare Oradiei, fapt pentru care impozitele vor rămâne la acelaşi nivel, iar localnicii îşi vor păstra în continuare îndeletnicirile rurale. "Fuziunea celor două localităţi se face în baza unei legi. Dacă referendumul din luna mai va fi validat, strategia de alipire va fi trecută în lege", a spus edilul.

Potrivit primarului, locuitorii localităţilor alipite municipiului nu vor avea de suferit în urma fiziunii, în vreme ce firmele se vor confrunta chiar cu o relaxare fiscală. Încă de a doua zi după unificare, impozitul pe clădirile aparţinând persoanelor juridice se va reduce cu o treime, de la 1,5% la 1% din valoarea clădirii. La fel, avizul de funcţionare pentru firme se va reduce de la 50 - 1.000 lei pe an, cât este astăzi în Sînmartin, la 30 lei pe an, cât este în Oradea.