Activitatea CET-ului va fi judecată pe cifre. Reuniţi în şedinţă extraordinară consilierii locali au aprobat joi cei 38 de indicatori de performanţă în funcţie de care va putea fi analizată activitatea societăţilor Electrocentrale şi Termoficare.

Potrivit acestora, în termen de un an cele două societăţi vor trebui să ajungă în situaţia de a avea cel mult cinci întreruperi programate a serviciului pe an. Apoi, în maxim doi ani furnizorii de energie termică vor trebui să scadă numărul reclamaţiilor privind calitatea energiei termice ca debit, presiune şi temperatură depuse de consumatorii casnici la cel mult 150 de cazuri pe an şi la nicio reclamaţie din partea consumatorilor industriali.

La fel, reclamaţiile privind nerespectarea de către operator a obligaţiilor din licenţă vor trebui eliminate în totalitate în cel mult doi ani iar pierderile de energie temică de pe reţeaua de transport şi distribuţie vor trebui să scadă de la 36,74% în 2013 la 30,50% în 2015.

Deşi greu de respectat indicatorii de performanţă vor trebui puşi în aplicare, respectarea acestora fiind o condiţie obligatorie pentru licenţierea noii societăţi de distribuţie a energiei termice, Termoficare Oradea înfiinţată prin desprinderea din CET a reţelelor de tranport şi distribuţie.

Rigoarea indicatorilor de performanţă a luat prin surprindere până şi pe consilierii locali. "Eu nu cred că în maxim doi ani CET-ul va ajunge în situaţia să nu mai aibă absolut nici reclamaţie", a afirmat consilierul Huszar Istvan. Poziţia acestuia a fost împărtăşită de colegii din UDMR care şi-a manifestat scepticismul că activitatea operatorului de termoficare poate fi îmbunătăţită atât de repede. "Dacă mă uit la termenele prevăzute nici nu îmi vine să cred că aceşti indicatori de performanţă sunt făcuţi pentru Oradea", a spus Ritli Laszlo Csongor.

Pornind de la acest lucru udemeriştii au cerut ca adoptarea indicatorilor de performanţă ai CET-ului să fie amânată pentru şedinţa ordinară de miercurea viitoare în vederea reanalizării acestora. Propunerea a fost respinsă de primarul Ilie Bolojan.

"Problemele CET-ului nu sunt că peste un an sau doi va avea cinci sau zero reclamaţii, problemele sunt mult mai grave. Electrocentrale şi-a pierdut licenţa de operare pe serviciile de transport şi distribuţie iar acum avem nevoie de aceşti indicatori de performanţă pentru a putea licenţia societatea Termoficare desprinsă din CET", a spus edilul.

Primarul Ilie Bolojan a mai spus că pentru a-şi mări şansele de a obţine licenţierea noii firme de transport şi distribuţie municipalitatea s-a inspirat din modelul oferit de o societate similară din Iaşi care şi-a obţinut licenţa de operare de curând.